Відкриваючи слухання, перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко подякувала учасникам і звернула увагу присутніх на те, що «востаннє парламентські слухання щодо такої важливої тематики як транскордонна співпраця проводились в 2007 році». «Тому, вочевидь, є необхідність в тому, щоб здійснити повноцінний аудит цього напряму державної політики, виявити існуючі проблеми та обговорити шляхи їх вирішення»,- наголосила І.Геращенко.

За її словами, питання транскордонної співробітництва є надзвичайно важливим та актуальним для України, зокрема в контексті євроінтеграційних прагнень.

І.Геращенко також зазначила, що транскордонне співробітництво – це процес, який сприяє зміцненню взаємної довіри та безпеки; активізації торговельно-економічного співробітництва; залученню іноземних інвестицій для реалізації спільних проектів; виробленню спільної стратегії охорони довкілля; розвитку транспортної та прикордонної інфраструктури; поглибленню культурних та комунікаційних зв’язків; розвитку туризму.

Головуюча підкреслила, що започаткований процес децентралізації відкриває в цьому контексті неабиякий потенціал для різних регіонів України.

І.Геращенко також наголосила: «Більшість учасників сьогоднішніх слухань мають успішний досвід реалізації проектів на місцях, і завдяки нашій сьогоднішній дискусії цей досвід стане доступним для інших».

Перший заступник Голови Верховної Ради також закликала усіх учасників озвучувати наявні проблеми, «адже результатом нашої дискусії має бути пошук адекватних механізмів їх подолання, що дасть можливість навести лад у цій сфері та рухатися далі».

За словами заступника голови Комітету з питань європейської інтеграції  Марії Іонової,  питання транскордонної співпраці є також одним із пріоритетів діяльності Комітету з питань європейської інтеграції. " Минулого року ми проводили комітетські слухання з питання транскордоння, де серед іншого було наголошено на необхідності здійснення аналізу цієї державної політики у форматі парламентських слухань", - наголосила промовець. "Мені б дуже не хотілося щоб в результаті сьогоднішньої дискусії, змінилася лише назва наступних слухань і дата проведення. А решта – без змін. Колеги, давайте переходити до справ", - підсумувала вона.

        «Розвиток транскордонного співробітництва як важливої складової євроінтеграції потребує зміни концептуальних підходів до розробки законодавчої бази,  її практичного втілення як на загальнодержавному, так і на регіональному рівнях. Ініційовані нами реформи потребують залучення до їх реалізації не лише усіх гілок державної влади, а й  широкого спектру представників громадянського суспільства, управлінців, громадських діячів, науковців», - зазначила Оксана Юринець, ініціатор проведення слухань, народний депутат України, голова підкомітету регіонального розвитку і транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету  з питань європейської інтеграції.

Сучасні глобалізаційні процеси мають значний вплив на соціально-економічний розвиток України, яка опинилась перед новими зовнішніми і внутрішніми викликами, що спричиняють різку диференціацію окремих регіонів. Важливим кроком для виходу із такого становища є використання потенціалу транскордонного співробітництва як інноваційного інструменту державної регіональної політики. За умов належної державної підтримки він може стати потужним каталізатором євроінтеграційних процесів в Україні.

Дієвою організаційною формою транскордонного співробітництва є єврорегіони. Співпраця в рамках єврорегіонів передбачає, насамперед, формування системи проектів, що відповідають євроінтеграційним пріоритетам державної та європейської регіональної політики, виконання робіт з розбудови транспортної та прикордонної інфраструктури, яка забезпечить сталий соціально-економічний і просторовий розвиток території та запобігатиме зростанню розривів у економічному і соціальному розвитку на кордоні ЄС з Україною. У рамках єврорегіонів транскордонне співробітництво здійснюється з 1993 року.

Транскордонне співробітництво є вагомим чинником процесу європейської інтеграції та створення Європи без внутрішніх кордонів, що цілковито відповідає пріоритетам політичного розвитку нашої держави.

Розвиток транскордонного співробітництва, окрім важливого політичного, економічного, культурно-освітнього значення, сприятиме також реалізації реформи децентралізації, коли змінюється центр концентрації процесів з глибини території до периферійних територій, що актуалізує потребу в зміні позиції «спина до спини» прикордонних районів до позиції «обличчя до обличчя».

Для сучасної України транскордонне співробітництво також відіграє роль своєрідного «полігону» для адаптації європейського законодавства та європейських механізмів фінансової підтримки. Транскордонне співробітництво є вагомим чинником процесу європейської інтеграції та створення Європи без внутрішніх кордонів, що цілковито відповідає пріоритетам політичного розвитку нашої держави.

Одним із пріорітетних завдань для Уряду є затвердження і виконання Державної програми транскордонного співробітництва на 2016-2020 роки, метою якої є підвищення конкурентоспроможності регіонів, ефективне державне управління у сфері регіонального розвитку, а також просторовий розвиток.

За результатами заходу було схвалено проект Рекомендацій Парламентських слухань


 .



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентські слухання”

07 червня 2017 18:18
24 травня 2017 17:58
22 березня 2017 17:47
21 грудня 2016 17:45
02 листопада 2016 17:45
12 жовтня 2016 18:30
27 вересня 2016 16:55
08 червня 2016 17:16
01 червня 2016 18:02
18 травня 2016 18:06