Слухання відкрила Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

Вона, зокрема, зазначила: «Серед вас є ті, хто знають про шлях боротьби з корупцією набагато більше напевно, хто відчувають це на своєму тілі, на своїй шкірі цю боротьбу впродовж вже не одного року. Але ми маємо розуміти, що цей шлях ще буде дуже-дуже довгий, тому що держава, яка творилася на корупції, органи державної влади якої були засновані на корупційних зв'язках, на корупційних схемах. Коли ми маємо таку тяглість і таку звичку державних інститутів бути частиною і складовою, важливою складовою корупції, напевно, забере час не одного покоління, поки з'явиться нова звичка, поки буде створена нова культура і будуть створені нові правила, які прийнятні для всіх. Але вони не виникнуть, поки ми не зробимо механізмів, поки ці механізми не будуть працювати».

Учасники заслухали також виступ голови Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак.


За її словами, І лише після прийняття парламентом України наприкінці 2014 року пакету прогресивних антикорупційних законів Україна стала на шлях системної протидії запобігання виявленню корупції в цілому.

«Водночас, формування та реалізації антикорупційної політики в будь-якій державі має проходити періодичну оцінку, ґрунтуватися на достовірних та актуальних даних, що передбачено статтею 5 Конвенції ООН проти корупції. Зокрема, в цьому документі чітко зазначено, що кожна держава-учасник конвенції прагне періодично проводити оцінку відповідних правових інструментів і адміністративних заходів з метою визначення їхньої адекватності з точки зору запобігання корупції та боротьби з нею. Тому з метою запровадження цього міжнародного стандарту в Україні базовим антикорупційним законом, яким є Закон "Про запобігання корупції", передбачено комплекс заходів щодо збору, актуалізації інформації про корупцію, її аналізу, вироблення на підставі цієї інформації пропозицій щодо формування та коригування антикорупційної політики. І основним документом, який повинен узагальнювати усі данні щодо корупції в державі, має бути національна доповідь щодо реалізації засад антикорупційної політики, яка цьогоріч була підготовлена вперше та пропонується вашій увазі для затвердження.

Структурно підготовлений документ складається з чотирьох основних розділів. Перший з них – це антикорупційна політика. Другий розділ – це запобігання корупції. Третій розділ – покарання за корупцію. І, нарешті, останній розділ стосується інформації щодо звіту про діяльність Національного агентства з питань запобігання корупції за минулий 2016  рік.

Характеризуючи в цілому стан справ з протидії корупції, слід зазначити, що на сьогодні в України сформована та функціонує принципово нова антикорупційна система, яка у відповідності до міжнародних стандартів і кращих світових практик має переважно превентивний характер і орієнтована на створення в суспільстві ефективних механізмів попередження корупції. Одним із основних показників ефективності реалізації антикорупційної реформи в минулому році стало створення та повноцінне започаткування діяльності трьох ключових спеціалізованих антикорупційних установ. А саме: це Національне антикорупційне бюро України, до повноважень якого віднесено досудове розслідування корупційних та пов'язаних із корупцією злочинів вчинених вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або  місцевого самоврядування або які становлять особливу суспільну небезпеку.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура, на яку покладено функції зі здійсненням нагляду за додержання законів під час проведення  досудового розслідування, яке здійснюється під час проведення відповідних дій Національним бюро; підтримання державного обвинувачення у провадженні, віднесених до компетенції Національного бюро; представництва інтересів громадян або держави в суді у випадках передбачених законом і пов'язаних із корупційними правопорушеннями.

В минулому році було створено і започаткувало свою роботу Національне агентство з питань запобігання корупції. Саме цей орган покликаний забезпечувати реалізацію антикорупційної політики, формувати основні засади і її формування. Далі. Реалізовувати низку повноважень, які пов'язані із затвердженням відомчих антикорупційних програм з забезпечення дотримання публічними службовцями законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, правил етичної поведінки, здійснення щодо них заходів фінансового контролю, а також забезпечення державного фінансування політичних партій.

Важливу роль у сфері протидії корупції на сьогодні відіграють і інші спеціально уповноважені суб'єкти, якими є органи прокуратури та Нацполіція.

Під час слухань виступили також Голова парламентського Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв та голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

 

Під час слухань виступили також Голова парламентського Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв та голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентські слухання”

07 червня 2017 18:18
24 травня 2017 17:58
22 березня 2017 17:47
21 грудня 2016 17:45
02 листопада 2016 17:45
12 жовтня 2016 18:30
27 вересня 2016 16:55
08 червня 2016 17:16
01 червня 2016 18:02
18 травня 2016 18:06