Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден підписав Закон, який спрямовує 95 мільярдів доларів зовнішньої допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, зазначивши, що сьогодні — «гарний день для миру в усьому світі».


24 квітня Сенат США переважною більшістю голосів — 79 проти 18 — схвалив законопроєкт і передав його на підпис Президенту США. Це сталося після того, як пакет напередодні 20 квітня отримав схвалення у Палаті представників США, попри багатомісячний опір блоку жорстких консерваторів, які виступали проти надання допомоги Україні.


«Це зробить Америку безпечнішою. Це зробить світ безпечнішим», — наголосив Джо Байден у своїй промові з Білого дому невдовзі після підписання Закону.


«Це був важкий шлях, — продовжив він. — Він мав би бути легшим і завершитися швидше. Але врешті-решт ми зробили те, що завжди робить Америка. Ми скористалися моментом, об'єдналися та зробили це».


Білий дім надіслав свій запит на отримання пакета зовнішньої допомоги до Конгресу у жовтні — і американські чиновники заявили, що багатомісячна затримка завдала шкоди Україні на полі бою. Пообіцявши «рухатися швидко», Джо Байден зауважив, що США почнуть відправляти зброю та обладнання до України вже впродовж декількох годин після підписання Закону. 


«росіяни повільно, але успішно відбирають в українців усе більше території й відтісняють їх до першої, другої, а подекуди й до третьої лінії оборони», — заявив Джон Кірбі, радник Білого дому й координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій, в інтерв'ю журналістам.


Президент України Володимир Зеленський, який під час грудневого візиту до Вашингтона звернувся по військову допомогу, висловив подяку Президенту США й конгресменам за просування цього законопроєкту.


«Я вдячний Сенату Сполучених Штатів за схвалення життєво важливої допомоги Україні сьогодні», — написав він у мережі Х, додавши: «Далекобійна зброя, артилерія й протиповітряна оборона є критично важливими інструментами для якнайшвидшого відновлення справедливого миру». Ця допомога надходить у дійсно критичний для України момент, коли виснажена армія країни вже понад два роки відчайдушно продовжує відбивати російський наступ та звільняти окуповані агресором території». Володимир Зеленський заявив, що Україні вкрай необхідні системи протиповітряної оборони та далекобійна зброя. 


Підписаний Закон виділяє $60,84 млрд на підтримку України в її боротьбі за відсіч російському вторгненню: 


  • Приблизно 13,8 мільярда доларів будуть спрямовані для закупівлі Пентагоном новітніх систем озброєнь для української армії безпосередньо в американських оборонних підприємств.

  • Більш як 13,4 мільярда доларів можуть бути використані для ремонту військової техніки та озброєння, які були передані Україні, та для навчання українських військових.

  • Майже 1,6 мільярда доларів закладено для закупівлі зброї на потреби України у виробників. 

  • Орієнтовно 7,85 мільярда доларів США будуть спрямовані на економічну допомогу Україні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21