Минулого тижня делегація Верховної Ради України перебувала з офіційним візитом у Королівстві Норвегія. До складу делегації, яку очолила представниця Президента України у Парламенті Галина Михайлюк, увійшли народні депутати Юлія Гришина, Ірина Констанкевич, Олександра Устінова, Борис Приходько, Сергій Алєксєєв, Сергій Тарута. 

Українські парламентарії мали насичену програму візиту, під час якого провели ряд важливих зустрічей з представниками Стортингу – Парламенту Норвегії та Уряду країни. Зокрема, відбулися зустрічі з керівництвом Стортингу — Президентом Парламенту Масудом Гаракхані, Генеральним Секретарем Парламенту, парламентським омбудсменом, Міністром оборони і Державним секретарем, заступником Міністра оборони, заступником Міністра закордонних справ, членами парламентського Комітету з нагляду за розвідкою, членами Комітету закордонних справ і оборони, головами всіх парламентських фракцій та парламентаріями — представниками різних політичних партій.

На всіх зустрічах представники України порушували найважливіші для України питання: підтримку Стортингом розширення п’ятирічної оборонної Програми Фрітьофа Нансена, зокрема, у сфері постачання зброї для України, лідерство Норвегії в міжнародних зусиллях з імплементації Формули миру Президента України, створення механізмів притягнення росії до відповідальності за воєнні злочини та відновлення справедливості, безпекові гарантії, розширення програми тренування українських військовослужбовців, обладнання укриттів в українських школах, повернення депортованих дітей України, підтримку та розширення санкцій. Окрім того, зосередилися на обміні законодавчим досвідом і пріоритетами парламентської роботи.

Голова делегації Галина Михайлюк зазначила, що Норвегія займає третє місце у світі за зобов’язаннями щодо надання допомоги Україні у відсотках від ВВП та п’яте – за абсолютними обсягами таких зобов’язань. У лютому 2023 року Уряд Норвегії оголосив про безпрецедентний п’ятирічний пакет підтримки для України – Програму імені Фрітьофа Нансена, в межах якої протягом минулого року наша держава вже отримала першу частину значної військової і гуманітарної підтримки.

«Як Голова делегації, я подякувала Норвегії за потужну допомогу та висловила сподівання на збільшення її обсягів у найближчий період задля пришвидшення нашої перемоги. Норвезька підтримка та просування наших ініціатив на глобальних майданчиках є важливим фактором розширення проукраїнської міжнародної коаліції», — зазначила парламентарка.

Одним із головних результатів візиту стало створення вперше у відносинах між двома парламентами групи дружби з Україною.

«Загалом у Стортингу десять груп дружби з різними країнами. Переважно з балтійськими сусідніми державами. Групи дружби з Україною ніколи не було. І ось вагомий результат нашої роботи тут — фактично за один день ця група була створена. Ми відчули справді дружнє ставлення депутатів Стортингу з усіх фракцій до України.

У групу зареєструвалися майже 30 депутатів тільки за першу добу, відколи були надіслані запрошувальні листи», — розповіла членкиня делегації Юлія Гришина та додала, що вже наступного дня було проведену установчу зустріч, під час якої українські колеги запросили норвезьку делегацію приїхати до Києва, щоб «побачити на власні очі, яким чином їхні кошти працюють і допомагають Україні».

Норвезькі парламентарії, зі свого боку, на кожній зустрічі просили поділитися унікальним досвідом роботи Українського Парламенту в умовах війни, адже під час Другої світової війни Стортинг не працював, а ухвалення рішень перейшло до Уряду.

Підсумовуючи  результати візиту, народні депутати України подякували норвезьким партнерам за підтримку, активну участь у міжнародних зусиллях задля спільної перемоги та висловили сподівання на подальше поглиблення міжпарламентського діалогу та партнерства.





 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17