У Києві з дводенним візитом перебувала делегація голів комітетів Європейського Парламенту на чолі з Головою Конференції голів комітетів Берндом Ланге та Головою Комітету у закордонних справах Європейського Парламенту Девідом Макалістером.

Європарламентарії провели ряд важливих зустрічей у Верховній Раді України, зокрема, з представниками фракцій та комітетів Парламенту, де зупинилися на цілому переліку питань, важливих для України у її боротьбі з агресором та поступі євроінтеграційним та євроатлантичним шляхами.

Голова Комітету економічного розвитку Дмитро Наталуха закцентував на питанні залучення інвестицій в економіку країни, зокрема, у розвиток аграрного сектору.

«Маємо відновити питання співпраці з ЄС щодо перспективних інвестицій. Оскільки сільське господарство в Україні було одним із найпривабливіших елементів наших стосунків, нам потрібно думати про обробку аграрної продукції, створювати сільськогосподарські або публічно-приватні партнерства в Україні, які будуть виробляти будь-що, що можливо виробляти з української сировини», - зауважив Дмитро Наталуха й додав, що це суттєво вплинуло б на український та європейський ринки, на їхні ціни та мало б позитивний ефект на Глобальний Південь, Африку тощо.

Зі свого боку, Голова Комітету екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко наголосив на важливості приведення якості с/г продукції і не тільки до екологічних вимог Європейського Союзу, а також на виконанні відповідних завдань України як учасниці Паризької угоди в частині запобігання змінам клімату. Окремо Голова Комітету закцентував на співпраці комітетів Верховної Ради України з неурядовим сектором та неурядовими організаціями Європейського Союзу :

«Саме через співпрацю з неурядовими організаціями ми отримуємо незалежну експертизу стосовно законопроектів, яскраві і важливі думки стосовно того, чи всі законопроекти відповідають європейському законодавству. І майже у 100% ми використовуємо й враховуємо ці висновки. Це для нас край важливо».

Голова Комітету здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький принагідно подякував європейським колегам за нещодавню плідну зустріч профільних комітетів двох парламентів та за високу позитивну оцінку Європейською комісією того, що у сфері охорони здоров’я Україна виконала вже 88% завдань, необхідних для адаптації українського законодавства до європейського.

«Хочу акцентувати, що нам потрібна ваша підтримка у оновленні основ законодавства України у сфері охорони здоров'я. Бо це дуже важливий документ, ми його називаємо медичною конституцією. У планах на цей рік є два важливих закони, де ми сподіваємось на спільну роботу саме в законодавчому полі з Європарламентом та профільним комітетом. Це Кодекс про здоров'я громадян України і Закон України про біологічну хімічну та бактеріологічну безпеку», - зазначив Михайло Радуцький.

Тему безпеки продовжив заступник Голови Комітету зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Копиленко. Як голова Національної комісії з радіаційного захисту населення України, він наголосив на загрозах для України від застосування країною-агресором не тільки ядерної, а й хімічної і бактеріологічної зброї.

«На мою думку, Європа не усвідомлює масштаби небезпеки, яку представляє російський ядерний тероризм і реальність цієї загрози не тільки для Європи, а й усього світу. Достатньо хоча би Запорізької атомної станції для того, щоб знищити пів світу. Тому я закликаю вас звернути на це вашу увагу та ваших колег», - звернувся до європейських парламентаріїв Олександр Копиленко.

Заступниця Голови Комітету, голова підкомітету Комітету інтеграції України до Європейського Союзу Марія Мезенцева також зупинилася на питанні адаптації українського законодавства до європейського, імплементації необхідних директив та зобов’язань, виконанні Парламентом необхідних кроків для початку переговорів про вступ до ЄС. Окремо вона закцентувала на співпраці з регіональними представниками та громадами у світлі європейської інтеграції: «Все, що ми робимо сьогодні, пов'язано і стосується нашої найуспішнішої реформи - реформи децентралізації і того, як громади областей та міст розглядають європейську інтеграцію. Ми вже імплементували дорожню карту для того, щоб полегшити громадам пройти шлях вступу до ЄС. Також втілюються програми зі взаємодії та інше».

Зі свого боку європарламентарії вкотре наголосили, що будуть поряд з Україною стільки, скільки потрібно. І цей курс не зміниться й після прийдешніх виборів до Європейського Парламенту, зокрема, буде продовжена робота щодо початку переговорів про вступ України до ЄС.

«У Європарламенті впевнені, що переговори про вступ України до ЄС мають початися без затримки, з огляду на те, що усі останні рекомендації було виконано. Ми переконані, що це допоможе Україні заякоритися на шляху до членства. І у цьому процесі нам потрібен потужний парламентський вимір, адже будемо продовжувати усі запущені ініціативи задля плідної співпраці», - наголосив у своєму вступному слові співочільник делегації, Голова Комітету Європейського Парламенту у закордонних справах Девід Макалістер.

Його підтримав співголова делегації європарламентарів, Голова Конференції голів комітетів, Голова Комітету Європейського Парламенту з міжнародної торгівлі Бернд Ланге. Він зауважив, що діалог двох парламентів є конструктивним і має продовжуватися, зокрема, у частині підтримки України у її боротьбі із агресором.

«Ми повинні продовжувати цей діалог і немає сумніву щодо того, що ми на вашому боці. Це та позиція, яку висловлюють всі сторони всередині Європейського Парламенту. Ми без сумніву кажемо, що Україна - це європейська країна, яка належить до європейської сім'ї», - підкреслив Бернд Ланге.

Учасники зустрічі також зупинилися на питанні створення компетентних структур Парламенту для імплементації європейського законодавства та удосконалення спроможностей у проведенні його скринінгу, експертизи й розгляду, залучення стейкхолдерів, профспілок та представників суспільства до цього процесу, проблемах майбутнього відновлення та відбудови України, зокрема, його структурування та належної координації усіх етапів.

Насамкінець зустрічі учасники зазначили, що це був досить плідний обмін думками та інформацією. Європейські парламентарії запевнили своїх українських колег у солідарності та сталій підтримці як з боку ЄС, так і з боку громадян Європейського Союзу та Європейського Парламенту, тому що « лише разом і об'єднані ми зможемо вистояти». 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17