У ЧЕТВЕР, 5 ЧЕРВНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов відкрив ранкове пленарне засідання і повідомив, що сьогодні Київська міська рада має провести своє перше засідання. Головувати на ньому буде новобраний міський голова Віталій Кличко.

О.Турчинов також повідомив про те, що народний депутат В.Кличко написав заяву про складення ним депутатських повноважень у зв'язку з обранням його Київським міським головою.

Верховна Рада 255 голосами достроково припинила повноваження народного депутата В.Кличка.

Народні депутати прийняли рішення з раніше обговорених питань.

Верховна Рада прийняла за основу проекти законів: про внесення змін до Закону "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (щодо недопущення порушень прав власників квартир та нежилих приміщень) (реєстр. №2469а); про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України (щодо забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду) за реєстр. №3263; про внесення змін до статті 30 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо обліку та технічної інвентаризації (реєстр. №2371).

До порядку денного сесії було включено проекти законів про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо фінансової підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб) (реєстр. №4983) і про внесення змін до законів України щодо боротьби з тероризмом (реєстр. №4985).

Народні депутати 239 голосами прийняли законопроект за основу та в цілому.

Верховна Рада 313 голосами прийняла проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки використання коштів, перерахованих громадянами України на підтримку Збройних Сил України та видатків Державного бюджету України, спрямованих на потреби Збройних Сил України (реєстр. №4968).

Парламентарії розглянули низку законопроектів у другому читанні.

Верховна Рада прийняла в цілому проекти законів: про метрологію та метрологічну діяльність (реєстр. №4583); про стандартизацію (реєстр. №4585); про внесення змін до Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо гарантій у особливий період) (реєстр. №4369); про внесення зміни до пункту 9 розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо експорту енергоносіїв до країн - членів Енергетичного Співтовариства) за реєстр. №2471а; про внесення змін до статті 34 Закону "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" (щодо пропозицій спеціально уповноваженого органу) за реєстр. №0934.

На доопрацювання направлено проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. №0888) і про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань військової служби, соціального захисту військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей (реєстр. №0907).

За результатами голосування відхилено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів (реєстр. №2013а).

Народні депутати розглянули питання про звільнення суддів і ухвалили відповідні рішення. Парламентарії не підтримали один з проектів постанов, яким пропонувалося звільнити суддів за виключенням 56 суддів, які досягли пенсійного віку. Проект буде доопрацьовано профільним комітетом.

Парламентарії продовжили розгляд законопроектів у другому читанні.

У другому читанні та в цілому прийнято законопроекти: про внесення змін до Закону "Про рекламу" (щодо приведення у відповідність із Європейською конвенцією про транскордонне телебачення) за реєстр. №0940; про внесення змін до деяких законів України щодо найменувань національних комісій, що здійснюють державне регулювання у сфері ринку цінних паперів та ринків фінансових послуг" (реєстр. №0969); про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання (реєстр. №2878); про внесення змін до Закону "Про Державний земельний кадастр" щодо скасування плати за внесення відомостей до Державного земельного кадастру та змін до них (реєстр. №3061).

Верховна Рада прийняла постанови "Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Тарас Шевченко як постать світового значення (до 200-річчя з дня народження)" (реєстр. №4867) і "Про ухвалення Рекомендацій парламентських слухань на тему: "Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення" (реєстр. №4062-д).

На цьому ранкове засідання завершилося.

На вечірньому засіданні народні депутати заслухали доповідь Міністра фінансів Олександра Шлапака про Основні напрями бюджетної політики на 2015 рік.

За його словами, Основні напрями бюджетної політики на 2015 рік розроблені відповідно до визначених пріоритетів Програми діяльності Кабінету Міністрів з метою стабілізації економіки України у 2015 році та формування сприятливого макроекономічного середовища, проведення ефективної податково-бюджетної політики, дотримання жорсткої фінансової дисципліни, підвищення прозорості та раціональності бюджетного процесу.

Проект Основних напрямів бюджетної політики на 2015 рік визначає цілі та завдання бюджетної політики на наступний рік і містить пропозиції, визначені статтею 33 Бюджетного кодексу України.

О.Шлапак поінформував про основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку держави на наступний рік.

Голова Комітету з питань бюджету Євгеній Гєллєр доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді схвалити проект Основних напрямів бюджетної політики на 2015 рік у доопрацьованій Комітетом редакції.

Є.Гєллєр поінформував про основні пропозиції Комітету, викладені у проекті постанови (реєстр. №4749-д).

Міністр фінансів О.Шлапак у заключному слові сказав, що уряд погоджується із зауваженнями і пропозиціями Комітету з питань бюджету.

Представники депутатських фракцій і груп обговорили проект Основних напрямів бюджетної політики на 2015 рік, висловили зауваження та внесли пропозиції.

Народні депутати не підтримали ("за" - 125) проект постанови про Основні напрями бюджетної політики на 2015 рік (реєстр. №4749-д).

Парламентарії далі розглянули проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи (реєстр. №4938).

Перший заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олексій Кайда доповідаючи проект, зазначив, що ним передбачається створити ефективні механізми забезпечення стабільності банківської системи під час кризових явищ та запобігання погіршенню ситуації на грошово-кредитному ринку; розширити механізми виведення неплатоспроможних банків з ринку; змінити процедури, що здійснюються при ліквідації банків з метою прискорення реалізації ліквідаційної маси; удосконалити механізми отримання фінансової допомоги Фондом гарантування вкладів фізичних осіб  для забезпечення своєчасного отримання ним довгострокових ресурсів для відшкодування коштів вкладникам неплатоспроможних банків.

Народний депутат зазначив, що запровадження передбачених цим законопроектом змін створить правове підґрунтя для вжиття ефективних заходів із забезпечення стабільності банківської системи в умовах підвищених фінансових ризиків.

О.Кайда також доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати не підтримали законопроект у першому читанні ("за" - 180).

Головуючий сказав, що рішення щодо цього законопроекту буде прийнято на наступних засіданнях.

Парламентарії розглянули ще один законопроект стосовно вдосконалення законодавства у банківській сфері - про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо фінансової підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб) за реєстр. №4983.

Народні депутати також обговорили проекти законів про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції (реєстр. №2063-д) і про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення соціальних гарантій працівникам гірничих, шахтобудівних (вуглебудівних) підприємств, державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості (реєстр. №2203а).

Рішення щодо розглянутих законопроектів буде прийнято на наступних засіданнях.

О.Турчинов оголосив про вихід народного депутата Ю.Медяника зі складу фракції Партії регіонів і закрив ранкове засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у п'ятницю, 6 червня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку