У П'ЯТНИЦЮ, 21 ЛЮТОГО 2014 РОКУ, ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ЧЕТВЕРТОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 360 народних депутатів.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкривши ранкове засідання, повідомив, що він підписав Постанову "Про засудження застосування насильства, що призвело до загибелі мирних громадян України", прийняту Верховною Радою 20 лютого.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих громадян в результаті масового протистояння у центрі Києва 20 лютого.

В.Рибак сказав, що Верховній Раді сьогодні необхідно прийняти низку законів, у першу чергу закон про повернення до Конституції 2004 року, а також закон про амністію.

Головуючий надав слово представникам фракцій.

Керівники фракцій "Батьківщина", "УДАР" і "Свобода" А.Яценюк, В.Кличко і О.Тягнибок засудили дії влади під час учорашніх масових протистоянь у центрі Києва, які призвели до численних людських жертв та сотень постраждалих. Вони закликали до негайного прийняття закону про повернення до Конституції 2004 року, пропонували прийняти не закон про амністію учасників протистояння, а закон про повну реабілітацію та звільнення від кримінальної відповідальності всіх протестувальників. Керівники опозиційних фракцій також пропонували прийняти інші закони, необхідні для забезпечення порядку в країні та закон про притягнення до кримінальної відповідальності всіх, хто віддавав накази стріляти у мирних безоружних громадян.

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк, зокрема, запропонував оголосити в країні трьохденну національну жалобу.

Керівник фракції КПУ Петро Симоненко запропонував всі закони прийняти лише після підписання політичної угоди.

Народні депутати обуренням зустріли цю пропозицію.

Представник фракції Партії регіонів Ю.Мірошниченко сказав, що народні депутати зобов'язані зараз тут прийняти необхідні рішення. Він також повідомив, що Президент і лідери опозиції вже напрацювали всі необхідні рішення, які будуть прийняті у найближчі години.

Представник від позафракційних депутатів І.Єремеєв закликав закінчити всі кулуарні переговори і далі проводити їх у сесійній залі та приймати рішення, зокрема, про повернення до Конституції 2004 року.

Головуючий оголосив перерву у засіданні.

Опозиційні фракції висловили незадоволення цим оголошенням і пропонували далі продовжити засідання.

В.Рибак заспокоїв їх, сказавши, що засідання продовжується.

Народні депутати продовжили виступи з трибуни. Позафракційний депутат В.Литвин, зокрема, пропонував представникам переговорного процесу поінформувати парламентаріїв про хід переговорів і закликав колег працювати.

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк повідомив, що в парламенті знаходяться озброєні автоматичною зброєю працівники спецпідрозділу внутрішніх військ. Він звернувся до головуючого з вимогою негайно забезпечити порядок у приміщенні Верховної Ради.

Заступник Голови Верховної Ради Р.Кошулинський повідомив, що зараз з'ясовується, хто допустив спецпризначенців в парламент.

Р.Кошулинський запропонував включити до порядку денного проект постанови про відкликання з посади Першого заступника Голови Верховної Ради І.Калєтніка, автором якої є народний депутат В.Тимошенко.

Сам В.Тимошенко запропонував кадрові питання розглядати після прийняття закону про повернення до Конституції 2004 року.

Народний депутат Ю.Мірошниченко зазначив, що є проект виходу з кризи. За його словами, цю пропозицію мають розглянути фракції і прийняти рішення.

Народний депутат С.Соболєв у виступі наголосив на тому, що парламент має взяти на себе всю відповідальність за все, що відбувається в країні.

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк запропонував у сесійному залі протягом години підготувати законопроект про повернення до Конституції 2004 року.

О 16 годині 30 хвилин пленарне засідання було продовжено.

В.Рибак повідомив про підписання угоди про врегулювання кризи в Україні і надав слово керівникам опозиційних фракцій для інформації.

Керівник фракції "Свобода" О.Тягнибок звернувся до всіх не піддаватися на провокації у зв'язку з відведенням співробітників міліції і військовослужбовців внутрішніх військ з-під Верховної Ради. Він запропонував поставити на голосування без обговорення законопроект про відновлення окремих положень Конституції 2004 року.

Керівник фракції "УДАР" Віталій Кличко зазначив, що найголовніше зараз припинити кровопролиття, звільнити затриманих, припинити розкол країни та проголосувати за скасування "диктаторських" повноважень Президента В.Януковича.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк запропонував зараз терміново внести на розгляд Верховної Ради погоджений закон про відновлення Конституції 2004 року, прийняти закон про негайне звільнення всіх затриманих під час масових акцій.

В.Рибак запропонував включити до порядку денного засідання законопроект про відновлення положень Конституції України 2004 року.

361 голосом народні депутати підтримали її.

Верховна Рада також проголосувала за застосування процедури ad hoc під час розгляду цього законопроекту.

Доповідав керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк. Він зазначив, що "зараз Верховна Рада буде приймати доленосне рішення про відновлення конституційного ладу і правопорядку в країні, доленосне рішення про скасування диктаторських повноважень Президента Януковича, рішення, яке повертає владу Українському парламенту, який обирався українським народом. Після прийняття цього рішення Верховна Рада як єдиний законодавчий орган в країні на кінець-то від імені народу України отримає повноваження на призначення уряду, вплив на правоохоронну, судову та інші гілки влади. Верховна Рада перестане бути підрозділом Адміністрації Президента України, зможе реалізувати те, на що покладається Майдан і український народ, права справедливості і гідності".

Він нагадав, що 2010 року чинний Президент України обирався за Конституцією 2004 року. "Але внаслідок конституційної змови Конституційним Судом було безпідставно і незаконно відмінено окремі положення Української Конституції. Жоден законодавчий акт не був прийнятий, який відновлював би Конституцію 1996 року. Не було жодного легітимного рішення, яке давало би можливість опублікувати Конституцію 1996 року і користуватися тими повноваженнями, якими незаконно користувався чинний Президент протягом останніх трьох з половиною років", - зазначив він.

За словами А.Яценюка, цим законопроектом в цілому відновлюється редакція Конституції 2004 року. "У цьому законодавчому акті передбачається, що Верховна Рада зможе сформувати коаліцію депутатських фракцій, яка буде формуватися як фракціями, так і окремими народними депутатами, як це було визначено рішеннями Конституційного Суду в 2010 році. За цим законом також чітко передбачено, що Верховна Рада буде здійснювати свої повноваження до жовтня 2017 року; більше 80 законодавчих актів, які були незаконно прийняті 2010-2011 рр. і які наділяли Президента надмірними повноваженнями повинні бути скасовані в п'ятиденний термін".

"Це є перший крок до відновлення права і справедливості в нашій країні… і тут роль Українського парламенту є визначальною", - наголосив він і звернувся до народних депутатів з проханням конституційною більшістю проголосувати за цей закон.

В.Рибак поставив на голосування проголосувати за цей законопроект за процедурою ad hoc без рішення профільного комітету.

386 голосами народні депутати підтримали таке рішення.

Парламентарії заспівали Гімн України.

До порядку денного сесії 373 голосами "за" було включено проект закону про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України (реєстр. №4073-1).

Народні депутати 366 голосами "за" підтримали застосування процедури ad hoc під час розгляду цього законопроекту.

Доповідав законопроект народний депутат Юрій Дерев'янко. За його словами, від кримінальної відповідальності пропонується звільнити осіб, проти яких не тільки порушені кримінальні справи і які зараз знаходяться в СІЗО чи у в'язниці, чи в інших місцях, а також щодо тих осіб, які можуть містити ознаки кримінальних правопорушень, передбачених цим законом. "Мова йде про те, що якщо сьогодні міліція чи правоохоронні органи не відкрили кримінальну справу відносно дій осіб в період мирних акцій протесту, то ці особи в разі відкриття кримінальних справ, також підлягають декриміналізації. Крім того, закон передбачає звільнення від адміністративної відповідальності всіх тих осіб, яким виписані шалені фінансові штрафи, в яких забрані права, це стосується і Автомайдану в тому числі.

Ю.Дерев'янко наголосив на важливості цього закону. За його словами, це другий крок до руху в напрямку руху країни до спокою, миру і злагоди. "На цей закон чекає величезна кількість людей", - зазначив він і закликав народних депутатів підтримати закон конституційною більшістю голосів.

Верховна Рада 372 голосами "за" прийняла законопроект в цілому як закон.

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський оголосив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народних депутатів С.Буряка, Т.Васадзе, К.Ващук, М.Джиги, О.Зарубінського, Г.Калетника, О.Кулініча, І.Куровського, В.Макеєнка, Я.Москаленка, А.Пригодського, М.Сороки, В.Хомутинніка, О.Гереги, С.Березкіна.

Р.Кошулинський привітав народних депутатів із перемогою жіночої збірної України з біатлону на Олімпійських іграх в Сочі, яка виборола золоту медаль.

Народні депутати запропонували включити до порядку денного засідання низку законопроектів і розглянути їх.

Народні депутати 355 голосами "за" підтримали пропозицію Голови Верховної Ради В.Рибака про оголошення 22-23 лютого днями національної скорботи в Україні.

А.Яценюк запропонував включити до порядку денного проект постанови про звільнення від виконання обов'язків Міністра внутрішніх справ В.Захарченка за систематичне і грубе порушення Конституції України.

334 голосами "за" проект постанови було включено до порядку денного.

Верховна Рада 332 голосами "за" прийняла постанову.

Заступник Голови Верховної Ради України Р.Кошулинський оголосив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народних депутатів А.Деркача, В.Зубика, В.Продіуса, Є.Сігала, Г.Смітюха, А.Яценка.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк повідомив, що його фракція наполягає на включенні до порядку денного проекту закону про звільнення Ю.Тимошенко.

В.Рибак повідомив, що п'ять фракцій пропонують включити до порядку денного проект постанови про надання державної допомоги учасникам масового акцій протесту, членам сімей загиблих та потерпілим (реєстр. №4164).

369 голосами "за" проект постанови було включено до порядку денного та 371 голосом "за" прийнято в цілому.

Заступник Голови Верховної Ради України Р.Кошулинський оголосив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народних депутатів І.Шарова, В.Хмельницького, М.Баграєва, М.Онищенка.

Головуючий оголосив до розгляду проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо імплементації до національного законодавства положень статті 19 Конвенції ООН проти корупції (реєстр. №2023).

Законопроект доповів народний депутат О.Турчинов. Він зазначив, що цим проектом пропонується у статті 364 Кримінального кодексу обов'язкову ознаку злочину, якою є вчинення відповідних дій "з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або інтересах третіх осіб", замінити на "мету одержання неправомірної вигоди".

Проектом також пропонується зі статті 364 Кримінального кодексу виключити частину третю, якою передбачається відповідальність за дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені працівником правоохоронного органу, з одночасною криміналізацією частини таких діянь новою редакцією статті 365 Кримінального кодексу в межах перевищення влади або службових повноважень.

Документом також передбачається із Кримінального кодексу виключити статті 365-1 "Перевищення повноважень службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми", 423 "Зловживання військовою службовою особою владою або службовим становищем" та 424 "Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень" тощо.

Верховна Рада 310 голосами прийняла законопроект в цілому.

Головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться 22 лютого.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку