24-25 березня  2017 рокуу Києві триватиме експертне обговорення стратегії щодо Донбасу в рамках проекту «Відкрита кафедра зовнішньої політики, безпеки та дипломатії».

Як очікується, учасники обговорення зосередяться на темах правового статусу непідконтрольних територій, економічних відносин і наявності критичної інфраструктури в зоні проведення АТО, інформаційної та гуманітарної політики щодо непідконтрольних територій та громадян України, які проживають там.

Метою зустрічі є спільний пошук відповідей на нагальні питання, відсутність обґрунтованої відповіді на які становить загрозу національній безпеці та державності: Яким є оптимальний формат взаємодії України з окупованими територіями? У який спосіб держава повинна поводити себе з агресором? Яке майбутнє Україна пропонує людям, які залишилися на окупованих територіях і яка роль відводиться внутрішньо переміщеним особам?

Ініціатором зустрічі виступила голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко. Організаторами проекту є ГО «Громадська ініціатива», Національний інститут стратегічних досліджень та Інститут суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) за підтримки Комітету у закордонних справах. Обговорення розпочалося у форматі «круглого столу». Відкрив захід директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін. Він зазначив, що Українська держава і її представники недостатньо чіткі і переконливі в питаннях Донбасу. "У людей є дуже багато питань і стосовно економічної блокади, і стосовно мінського переговорного процесу, і щодо кваліфікації збройного конфлікту, визначення і називання цих сторін, які в цьому конфлікті беруть участь", - сказав Володимир Горбулін. Він наголосив, що відповіді на ці та інші питання повинна дати державна стратегія. "Те, що Крим і Донбас треба повертати Україні - це питання навіть не стояло. Але питання стратегії починається з питання ціни... У найближчій перспективі головним питанням є не те, чи готова Україна повернути собі Донбас. А питання в тому, чи готова Росія піти з Донбасу", - сказав Володимир Горбулін і додав: поки що нічого не вказує на позитивну відповідь на це запитання.

У ході «круглого столу» обговорено теми: "Оптимальне політичне рішення щодо статусу неконтрольованих територій (окупація vs ефективний контроль) Внутрішньополітичні та зовнішньополітичні наслідки"; "Критична інфраструктура та економічні відносини в зоні АТО"; "Інформаційна стратегія щодо Донбасу / Донбас в публічному дискурс".

Експертне обговорення Стратегії щодо Донбасу продовжиться 25 березня в музейно-виставковому центрі " Музей історії Києва". Запланована серія бліц-лекцій з дискусіями на теми: "Окупація VS неконтрольовані території: міжнародно-правові та внутрішньополітичні аспекти!; "Оптимальна економічна та інфраструктурна взаємодія з ОРДЛО в контексті забезпечення національної безпеки"; "Гуманітарний вимір: захист людей, забезпечення їх прав та задоволення потреб, забезпечення лояльності до України»; «Донбас в українському інформаційному полі та дискурсі".

Перед учасниками виступлять: професор Міжнародного гуманітарного університету та Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Борис Бабін, голова "Бюро комплексного аналізу та прогнозів" Сергій Дяченко, голова правління у "Восток - SOS" Олександра Дворецька, експерт-міжнародник Національного інституту стратегічних досліджень Галина Яворська та інші.

За результатами засідання "Відкритої кафедри" будуть видані матеріали круглого столу, які включатимуть в себе виступи учасників, найцікавіші моменти дискусії та додаткові матеріали, якими експерти вважатимуть за необхідне доповнити свої виступи.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18