У Верховній Раді України розпочато експертне обговорення «Стратегія щодо Донбасу: зовнішньополітичний, економічний та гуманітарний вимір»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 березня 2017, 17:00

 
24-25 березня  2017 рокуу Києві триватиме експертне обговорення стратегії щодо Донбасу в рамках проекту «Відкрита кафедра зовнішньої політики, безпеки та дипломатії».

Як очікується, учасники обговорення зосередяться на темах правового статусу непідконтрольних територій, економічних відносин і наявності критичної інфраструктури в зоні проведення АТО, інформаційної та гуманітарної політики щодо непідконтрольних територій та громадян України, які проживають там.

Метою зустрічі є спільний пошук відповідей на нагальні питання, відсутність обґрунтованої відповіді на які становить загрозу національній безпеці та державності: Яким є оптимальний формат взаємодії України з окупованими територіями? У який спосіб держава повинна поводити себе з агресором? Яке майбутнє Україна пропонує людям, які залишилися на окупованих територіях і яка роль відводиться внутрішньо переміщеним особам?

Ініціатором зустрічі виступила голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко. Організаторами проекту є ГО «Громадська ініціатива», Національний інститут стратегічних досліджень та Інститут суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) за підтримки Комітету у закордонних справах. Обговорення розпочалося у форматі «круглого столу». Відкрив захід директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін. Він зазначив, що Українська держава і її представники недостатньо чіткі і переконливі в питаннях Донбасу. "У людей є дуже багато питань і стосовно економічної блокади, і стосовно мінського переговорного процесу, і щодо кваліфікації збройного конфлікту, визначення і називання цих сторін, які в цьому конфлікті беруть участь", - сказав Володимир Горбулін. Він наголосив, що відповіді на ці та інші питання повинна дати державна стратегія. "Те, що Крим і Донбас треба повертати Україні - це питання навіть не стояло. Але питання стратегії починається з питання ціни... У найближчій перспективі головним питанням є не те, чи готова Україна повернути собі Донбас. А питання в тому, чи готова Росія піти з Донбасу", - сказав Володимир Горбулін і додав: поки що нічого не вказує на позитивну відповідь на це запитання.

У ході «круглого столу» обговорено теми: "Оптимальне політичне рішення щодо статусу неконтрольованих територій (окупація vs ефективний контроль) Внутрішньополітичні та зовнішньополітичні наслідки"; "Критична інфраструктура та економічні відносини в зоні АТО"; "Інформаційна стратегія щодо Донбасу / Донбас в публічному дискурс".

Експертне обговорення Стратегії щодо Донбасу продовжиться 25 березня в музейно-виставковому центрі " Музей історії Києва". Запланована серія бліц-лекцій з дискусіями на теми: "Окупація VS неконтрольовані території: міжнародно-правові та внутрішньополітичні аспекти!; "Оптимальна економічна та інфраструктурна взаємодія з ОРДЛО в контексті забезпечення національної безпеки"; "Гуманітарний вимір: захист людей, забезпечення їх прав та задоволення потреб, забезпечення лояльності до України»; «Донбас в українському інформаційному полі та дискурсі".

Перед учасниками виступлять: професор Міжнародного гуманітарного університету та Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Борис Бабін, голова "Бюро комплексного аналізу та прогнозів" Сергій Дяченко, голова правління у "Восток - SOS" Олександра Дворецька, експерт-міжнародник Національного інституту стратегічних досліджень Галина Яворська та інші.

За результатами засідання "Відкритої кафедри" будуть видані матеріали круглого столу, які включатимуть в себе виступи учасників, найцікавіші моменти дискусії та додаткові матеріали, якими експерти вважатимуть за необхідне доповнити свої виступи.