Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки спільно з Організацією економічного співробітництва та розвитку(ОЕСР) провели "круглий стіл" на тему: "Енергетичні субсидії в Україні та перші результати реформи".В заході взяли участь голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Домбровський, Віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко,  директор Секретаріату  Європейського Енергетичного Співтовариства Янез Копач, народні депутати України, посадовці ключових міністерств, представники міжнародних організацій, наукових установ та інші сторони, зацікавлені в обговоренні реформи енергетичних субсидій в Україні.
Дискусія ґрунтувалася на попередній версії дослідження "Енергетичні субсидії в Україні", в якому використано значний обсяг даних з відкритих джерел та наведено аналіз поточного стану справ та механізмів надання енергетичних субсидій. Дослідження провели фахівці Глобальної ініціативи з субсидій (GS) Міжнародного інституту сталого розвитку (IISD), який є партнером ОЕСР у реалізації цього проекту.
Промовці дійшли висновку, що енергетичні субсидії мають тенденцію непропорційно накопичуватися серед багатих і найвпливовіших членів суспільства, тим самим збільшуючи прибуток для пов'язаних з ними інвесторів або галузей. Стимулювання або використання викопних палив замість більш чистих альтернатив призводить до зростання викидів парникових газів. 

Олександр Домбровський  наголосив на тому, що Україна повинна  прийти до оптимальної моделі енергетичного ринку  та субсидування  на чесних та прозорих умовах. Таку позицію підтримав і Віце-прем’єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій  Зубко, який зазначив, що витрачання бюджетних коштів на оплату субсидій має бути ефективним, а інвестиції держави в програми енергоефективності та енергозбереження необхідно щороку збільшувати. Олександр Домбровський також розповів учасникам про детальну інвентаризацію всіх енергетичних субсидій в Україні: «Державна підтримка як виробництва, так і споживання викопних палив сягнула 202,8 млрд. грн у 2014 році та 153,2 млрд. грн —  у 2015 році. Це понад 25% видатків державного бюджету України та майже 8% — ВВП. Слід розуміти , що ці кошти забирають з бюджету вчителів, лікарів, працівників культури та пільговиків. Це величезна частина бюджету та колосальні ресурси, якими ми повинні навчитися правильно користуватися".

Своєю чергою, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Олексій Рябчин на правах модератора "круглого столу" порушив важливе питання щодо ефективності використання коштів платників податків на енергетичні субсидії та прозорості ресурсної політики держави. Він зазначив, що при підвищенні тарифів не знижено втрати в мережах, не забезпечено обліку, громадяни позбавлені можливості самостійно коригувати рівень споживання ресурсів, тарифна політика недостатньо прозора.


Урядом було ініційовано досить агресивну кампанію з пояснення доступності субсидій, такої ж інформаційної кампанії про заходи енергоефективності і енергозбереження немає. Народний депутат зазначив, що актуальність такого "круглого столу" продиктована не в останню чергу підписаною 22 квітня Паризькою угодою та висловив надію, що професійне обговорення повинно зменшити рівень маніпуляцій на темі субсидування.

Учасники заходу  дійшли згоди щодо того, що енергозбереження має бути невід’ємною складовою державної політики субсидування, а також погодилися, що Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки може стати майданчиком не  лише  для подальшої роботи зацікавлених сторін в питанні реформування енергетичних субсидій, а й забезпечуючи контрольну  функцію парламенту, сприятиме посиленню ефективної роботи центральних органів виконавчої влади за цим напрямом.

Довідково: Програма "EaP GREEN" фінансується Європейським Союзом та іншими донорами і спільно впроваджується чотирма партнерськими організаціями: ОЕСР, ЮНЕП, ЄЕК ООН, ЮНІДО.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

29 квітня 2024 14:06
29 квітня 2024 13:29
26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05