Спікер Парламенту України Руслан Стефанчук провів робочу зустріч із представниками депутатської групи дружби між Україною та Польщею, які прибули до України з візитом. 

Насамперед Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив на важливості продовження військової підтримки, адже Україна нагально потребує додаткових систем протиповітряної оборони для захисту міст від ракетних атак російської федерації. «Україна й надалі потребує системи ППО разом із ракетами до них, авіацію, артилерію, танки та боєприпаси, бронетехніку, дрони та антидронові систем, далекобійні ракети — це те, що сьогодні вкрай необхідно, аби Україна могла переламати хід війни на спільну користь». 

Також сторони обговорили шлях України до Європейського Союзу та НАТО. Спікер Парламенту України подякував представникам Сенату та Сейму Польщі за потужну парламентську адвокацію цього треку. Окрім того, він висловив очікування на результативне для України проведення Вашингтонського саміту: «Наша мета — результативний Вашингтонський саміт у липні, де мають прозвучати важливі для нас рішення щодо посилення обороноздатності України та політичне рішення про запрошення України до членства в Альянсі». 

«Санкційний тиск на росію має продовжуватись, насамперед — для унеможливлення подальшого використання рф своєї військової машини», — зауважив, серед іншого, Руслан Стефанчук.

Водночас він звернувся до Польщі щодо приєднання до надання системи гарантій безпеки для України, договори про які Україна вже підписала з рядом країн. «Очікуємо на початок консультацій щодо опрацювання відповідної угоди між Україною та Польщею», — наголосив Руслан Стефанчук, висловивши сподівання, що найближчим часом вдасться завершити всі питання, повʼязані з підготовкою та підписанням такої угоди.  

Окрім того, під час зустрічі порушили питання реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського. «Цей план залишається єдиним реалістичним і комплексним планом відновлення територіальної цілісності України та гарантування безпеки й справедливості для міжнародної спільноти», — наголосив Голова Верховної Ради України. Також він зауважив, що триває активна робота над підготовкою установчого саміту Формули миру у Швейцарії. 

Руслан Стефанчук висловив вдячність за всю надану Польщею Україні допомогу, зокрема, за прихисток наших громадян, які тікали від війни, розпочатої російською федерацією. 

Також він подякував Сейму й Сенату Республіки Польща за підтримку України на всіх напрямах, що є вагомим фактором міжпарламентської співпраці. Зокрема, прикладом такої співпраці має бути напрацювання міжнародного компенсаційного механізму: «Це наша робота, як парламентаріїв, створити законодавчі основи, аби цей механізм запрацював як у наших країнах, так і на міжнародному рівні». 

Зі свого боку, польські делегати вкотре запевнили у підтримці України на шляху до Європейського Союзу та НАТО, зауваживши, що для Польщі дуже важливим є вступ України до Альянсу. 

Щодо поступу України до Євросоюзу, представники Сенату та Сейму Польщі водночас зауважили, що у цьому питанні важливим фактором є головування Польщі з 1 січня 2025 року в Європейському Союзі. 

Польські делегати запевнили, що Україна та Польща мають спільні стратегічні цілі — і такі спільні цілі та відносини принесуть спільну перемогу. 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39