У Верховній Раді України завершила роботу друга Глобальна конференція законодавчої відкритості «Розбудова громадянської довіри через відкритість та залученість», організована Ініціативою «Відкритий парламент» в Україні, Робочою групою законодавчої відкритості та парламентом України.

Участь у заході взяли голови парламентів, депутати, парламентські експерти - понад 300 учасників з понад 50 країн світу.

У перший день конференції Голова Верховної Ради України Андрій Парубій особливо підкреслив, Україна є однією з 8 країн світу, яка розробила План дій парламентської відкритості і вже може похвалитись першими досягненнями. Він зауважив, що неабиякий інтерес до цієї конференції, високе представництво великої кількості держав ще раз підтверджує актуальність та важливість реформування парламентів на шляху до відкритості.

Під час конференції її учасники обмінялись досвідом щодо останніх тенденцій на шляху до відкритості та прозорості парламенту, представили кращі світові практики ІТ інструментів громадської участі. Зокрема, обговорено проблеми розповсюдження фейкових новин і дезінформації, що може негативно впливати на якість публічних дискусій. Під час сесії було обговорено світовий досвід як парламенти можуть розробляти й втілювати стратегії протистояння новим ризикам, дотримуючись при цьому стандартів відкритості.

Другий день конференції розпочався з виступу Пета Кокса, екс-Президента Європейського парламенту, Голови Місії з оцінки потреб Верховної Ради України, на тему: «Прозорість парламентів та демократичні перетворення». Він проаналізував зв’язок між законодавчою відкритістю та зміцненням демократичних процесів.

Перед учасниками Глобальної конференції виступила голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар. Вона наголосила, що питання відкритості, підзвітності, прозорості - одне з пріоритетних у діяльності Верховної Ради України.

Подальша дискусія була насичена темами бюджетної політики, застосування відкритих даних та парламентської етики. Під час сесії «Відкриті законодавчі дані: можливості та найкращі практики» було проаналізовано те, як відкриті дані можуть допомогти залучити громадян до законодавчих процесів, а групою експертів - надано рекомендації парламентам, зацікавленим в оприлюдненні більшої кількості інформації у формі відкритих даних. Під час обговорення питання щодо регулювання лобістської діяльності та парламентської етики представник організації Transparency International зазначив, що дотримання стандартів етики у законодавчій діяльності є важливим чинником підтримання довіри громадськості до парламентів. Він додав, що політичну корупцію важко знайти, а ще важче її виявити. При цьому експерт назвав приклади країн, які мають позитивний досвід відкритості лобістської діяльності. Окремо він зупинився на прикладі Канади. Також промовець відзначив позитивний досвід електронного декларування, який має Україна. Під час обговорення питання дотримання парламентської етики народний депутат України Олена Сотник акцентувала увагу на проблемі неперсонального голосування.

Під час дискусії «Відкриті бюджети: роль парламентів» було представлено напрацювання Офісу фінансового та економічного аналізу Верховної Ради.

У своєму виступі голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко зауважила, що Верховна Рада України нинішнього скликання багато зробила у напрямку відкритості, створила антикорупційні органи, запровадила електронне декларування. Вона наголосила, що попри триваючу російську агресію, Україна протистоїть загрозам і викликам та провидить реформи.

На завершення конференції із заключним словом виступила голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету у закордонних справах Світлана Заліщук.

Вона зазначила, що протягом двох днів учасники конференції говорили про відкритість та прозорість. Проте, зауважила парламентарій, нашою найголовнішою місією є посилення влади народу, формування більш справедливих та чесних правил у суспільстві, боротьба з нерівністю та протидія корупції. За словами С.Заліщук, «корупція не є прокляттям», адже ми багато чого навчилися у подоланні цього явища. Ми досягли того, щоб держслужбовці та парламентарії відкрили свої декларації, додала вона. Депутат наголосила, що у світі зростає суспільний запит на прозорість та підзвітність. На її переконання, причинами такого зростання є у першу чергу нова культура горизонтального спілкування, технології та багатосторонні антикорупційні ініціативи. С.Заліщук висловила упевненість, що зміни у цих сферах відбуватимуться дедалі скоріше. Прозорість вимагає зусиль від політиків, правоохоронців, журналістів та активістів, зазначила вона і закликала сприяти та підтримувати позитивну роль нагляду громадянського суспільства над урядами.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Глобальна конференція відкритості органів законодавчої влади”

20 травня 2017 17:45
20 травня 2017 17:33
20 травня 2017 17:30
20 травня 2017 13:22
20 травня 2017 13:19
20 травня 2017 10:23
19 травня 2017 16:23
19 травня 2017 16:17
19 травня 2017 10:10
19 травня 2017 10:00