Комітет з питань охорони здоров’я підтримує законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування доходів від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
19 вересня 2014, 10:36

 

Як зазначалося під час обговорення, законопроект (реєстр. №4623) розроблено з метою визначення додаткових джерел фінансування заходів з профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань, відшкодування (реімбурсації) вартості амбулаторного споживання лікарських засобів, а також діяльності, пов‘язаної з трансплантацією кісткового мозку.

Документом пропонується спрямувати 60 відсотків надходжень до Державного бюджету України від податку на додану вартість з операцій постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення на фінансування: профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань; відшкодування (реімбурсації) вартості амбулаторного споживання лікарських засобів; діяльності, пов’язаної з трансплантацією кісткового мозку.

Як наголосили члени Комітету, залучення додаткових коштів на потреби охорони здоров‘я населення України є вкрай актуальним питанням, оскільки галузь усі роки незалежності фінансувалася на рівні 3 відсотків ВВП за рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров‘я 5 відсотках. Йшлося й про те, що особливо критична ситуація склалася із забезпеченням лікарськими засобами дітей, хворих на рідкісні (орфанні) захворювання, та лікуванням онкохворих дітей, зокрема, тих, які потребують трансплантації кісткового мозку.