Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту направити на доопрацювання законопроект про внесення змін до Закону "Про охорону навколишнього природного середовища" (щодо розширення прав Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад у частині використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 вересня 2014, 10:32

     Проектом (реєстр. №4241а) пропонується доповнити статтю 47 чинного закону, розширивши напрями використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища.  Зокрема, передбачається, що обласні ради, Верховна Рада Автономної Республіки Крим та міські ради Києва і Севастополя набудуть права приймати рішення про затвердження додаткових (без конкретного визначення) заходів, на фінансування яких можуть виділятись кошти цих фондів, у тому числі відмінні від тих, які входять до Переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.96 № 1147 з наступними змінами.

Члени Комітету, загалом підтримуючи забезпечення територіальних громад фінансовими ресурсами на вирішення екологічних проблем, водночас наголосили, що запропоновані доповнення не узгоджуються з низкою інших норм чинного закону, а також зі статтею 116 Закону "Про Регламент Верховної Ради України".

На думку народних депутатів, неповнота правового регулювання та суперечності, які можуть виникнути у разі прийняття законопроекту, викличуть непорозуміння при його правозастосуванні.