Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект закону про заходи щодо забезпечення запобіжного затримання осіб, що беруть участь у терористичній діяльності

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
30 липня 2014, 11:31

 

Законопроектом (реєстр. №4247а) передбачається тимчасово запровадити запобіжне затримання на строк до 30 діб осіб, які беруть участь у діяльності терористичних груп на території Донецької або Луганської областей.

Згідно із проектом, "запобіжне затримання особи здійснюється уповноваженими на це державними органами з метою недопущення та припинення злочинних посягань терористичної спрямованості, які вчинюються на території Донецької або Луганської областей терористичним групами, під час проведення антитерористичної операції.

Правовою підставою для затримання є мотивована постанова начальника органу внутрішніх справ або органу служби безпеки, погоджена прокурором".

Під час обговорення один з авторів, народний депутат М.Паламарчук, обґрунтував необхідність прийняття законопроекту "нестандартною, у тому числі з правової точки зору ситуацією, яка склалася в Україні у зв'язку з масовою терористичною діяльністю на сході країни та зовнішньою військовою агресією з боку Росії, яка вимагає нестандартних правових заходів реагування".

Народний депутат вважає, що запобіжне затримання осіб, які беруть участь у терористичній діяльності на території Донецької та Луганської областей, може стати одним з таких ефективних заходів.

Члени Комітети, проаналізувавши проект, дійшли висновку про можливість запровадження запропонованого механізму та наявність у ньому достатніх гарантій дотримання прав людини через судовий контроль.

Парламентарії підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, сприятиме захисту конституційних прав і свобод громадян, суспільства та держави від злочинних посягань терористичної спрямованості, які вчинюються на території Донецької та Луганської областей терористичним групами, під час проведення антитерористичної операції.