Відбулося перше засідання Наглядової Ради Інвестиційного Фонду для України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 квітня 2024, 13:54

У Брюсселі відбулося перше засідання Наглядової Ради Інвестиційного Фонду для України, у складі якої Верховна Рада України має місце спостерігача.

У якості представника від Верховної Ради України участь у засіданні Наглядової Ради Інвестиційного фонду для України взяв Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Метою першого засідання зазначеної Наглядової Ради є затвердження регламенту роботи, затвердження Стратегічних напрямів Інвестиційної програми, якими вона керуватиметься у своїй діяльності, та надання висновку щодо пропозицій стосовно поповнення існуючих гарантійних угод та операцій зі змішаного кредитування.

Слід зазначити, що Регламент ЄС 2024/792 про створення Ukraine Facility передбачає створення Інвестиційного фонду для України (ІФУ) (Ukraine Investment Framework), який допоможе Україні мобілізувати інвестиції та покращити доступ до фінансової допомоги у вигляді фінансових інструментів, бюджетних гарантій та комбінованих інструментів (blending instruments).

Регламент також передбачає, що Європейській Комісії в рамках реалізації ІФУ надаватиме підтримку Наглядова Рада. Наглядова Рада здійснюватиме стратегічне та оперативне управління, а також надаватиме підтримку Європейській Комісії щодо реалізації різноманітних аспектів ІФУ. До складу Наглядової Ради увійшли представники Комісії, країн ЄС, органів державної влади України та Верховної Ради України - як спостерігача.

Впевнені, що Інвестиційний фонд для України за підтримки Наглядової Ради стане надійним інструментом мобілізації інвестицій та покращення доступу до фінансової допомоги.