Комітет з питань економічного розвитку рекомендує прийняти в цілому законопроект щодо залучення інвестицій в промисловий сектор економіки

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 липня 2021, 15:37

12 липня відбулося засідання Комітету з питань економічного розвитку, на якому народні депутати розглянули у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про індустріальні парки", спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках» (№4416-1).

Заступник голови Комітету Дмитро Кисилевський підкреслив, що законопроект №4416-1 входить до пакету із трьох документів, які стимулюватимуть розвиток індустріальних парків як інструменту розвитку промисловості. До нього також входять законопроекти «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво» №5688 та «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво» № 5689, які спрямовані на створення податкових на митних стимулів.

Під час підготовки законопроекту до другого читання народними депутатами було подано 254 поправки, із них повністю, частково або редакційно пропонується врахувати 95, відхилити - 159 поправок.

Голова Комітету Дмитро Наталуха зазначив, що, на його думку, з моменту ухвалення у першому читанні, проект був значно вдосконалений: «Розширено перелік стимулів для парків. Замість компенсації 50% підключення до електромереж, компенсовуватимуться підключення до всіх комунікацій; збережена компенсація відсоткових ставок по кредитах для облаштування парків; закладено виділення мінімум двох мільярдів щороку на стимулювання парків; вдосконалено процедуру створення та включення до реєстру; створено запобіжники проти потенційних зловживань при використанні стимулів».

Під час засідання ряд поправок було затверджено в редакції Комітету.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у другому читанні прийняти проект Закону в другому читанні та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням.

Також у другому читанні був розглянутий проект Закону «Про акціонерні товариства» (№2493), спрямований на вдосконалення та подальшу гармонізацію законодавства про акціонерні товариства шляхом: запровадження механізму проведення загальних зборів із застосуванням електронного голосування; приведення ряду його норм (щодо представництва акціонерів, злиття, приєднання, виділу та поділу акціонерних товариств) у відповідність до законодавства ЄС; надання можливості запровадження в акціонерних товариствах однорівневої структури управління товариством тощо.

Крім цього, відповідні зміни пропонується внести до Цивільного, Господарського, Кримінального процесуального кодексів, законів «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про депозитарну систему в Україні» та ряду інших.

Як повідомила заступник голови Комітету Роксолана Підласа, до законопроекту було подано 1300 поправок, з них пропонується врахувати повністю або частково 816 поправок і 484 – відхилити.

Народні депутати підтримали ряд комітетських поправок.

Комітет затвердив порівняльну таблицю до законопроекту і рекомендував Верховній Раді за результатами розгляду у другому читанні прийняти його в цілому.

Під час засідання Комітет ухвалив рішення про проведення слухань щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава. Час їх проведення буде визначено додатково.

Народні депутати затвердили пропозиції Комітету з питань економічного розвитку до порядку денного шостої сесії Верховної Ради і орієнтовний план роботи Комітету протягом вересня 2021 року – січня 2022 року.

Також на засіданні був затверджений звіт про роботу Комітету з питань економічного розвитку за період п’ятої сесії Верховної Ради.

Наступне засідання Комітету заплановане на середу, 14 липня.