Комітет з питань інформатизації та зв’язку у 2018 році зосередив увагу на правовому регулюванні сфери електронних довірчих послуг, радіочастотного ресурсу та кібербезпеки

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 січня 2019, 16:03

Комітет з питань інформатизації зв’язку протягом дев’ятої сесії Верховної Ради восьмого скликання провів п’ять засідань, на яких розглянув 21 питання, 12 з яких було присвячено обговоренню проектів законів.
Законотворча діяльність членів Комітету була спрямована на правове врегулювання переважно у сфері електронних довірчих послуг, електронних комунікацій, кібербезпеки, користування радіочастотним ресурсом, надання телекомунікаційних послуг тощо.

За поданням Комітету підготовлений до розгляду Верховною Радою для прийняття у другому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень (№ 4302), спрямований на створення умов для більш ефективного використання державних ресурсів шляхом впровадження новітніх технологій.

Очікують розгляду Верховною Радою підготовлені Комітетом та рекомендовані для прийняття у першому читанні:

- проект Закону про електронні комунікації (№ 3549-1), який фактично пропонує нову гармонізовану із європейським законодавством редакцію Закону «Про телекомунікації»;

- проект Закону «Про радіочастотний ресурс України» (№ 5051), спрямований на забезпечення впровадження в Україні сучасних радіотехнологій, спрощення умов користування радіочастотним ресурсом України, зменшення та впорядкування регуляторного впливу держави на відносини у сфері користування радіочастотним ресурсом, покращення умов ведення бізнесу з одночасним підвищенням показників України в міжнародних рейтингах, запобігання правопорушенням у зазначеній сфері, гармонізацію законодавства України у регульованій сфері із законодавством Європейського Союзу та приведення його у відповідність із вимогами Міжнародного Союзу Електрозв’язку.

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону «Про електронні довірчі послуги» (№ 8462-д), за основу якого використані законопроекти № 8462 та № 8462-1 із приведенням термінології даних законодавчих актів у відповідність до законодавства у сфері електронних довірчих послуг.

- проект Закону про публічні електронні реєстри (№ 8602), який здійснює унормування єдиного правового поля створення, функціонування та інформаційної взаємодії державних, комунальних та інших реєстрів, кадастрів та інформаційних систем.

8 вересня 2018 року відбулися виїзні слухання на тему: "Законодавче забезпечення ринку ІКТ", які проходили в місті Одеса.

Учасниками слухань розглянуто питання набрання чинності Закону України "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України", проблеми, пов’язані з виконанням Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж», питання запобігання та протидії крадіжкам та пошкодженням телекомунікаційного обладнання, а також заходи щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення.

За підсумками виїзних слухань Комітетом розроблено Рекомендації Кабінету Міністрів та Комітету з питань національної безпеки та оборони.

На засіданні Комітету заслухано доповідь Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим щодо виконання Плану невідкладних заходів з протидії російській агресії з тимчасово окупованої території України в Криму, захисту інтересів держави, громадян України та українських юридичних осіб в Криму на 2018-2019 роки, затвердженого розпорядженням Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим від 20 червня 2018 р. № 17 в частині, що стосується питань інформатизації та зв’язку. Доповідач відзначив, що окупаційна влада здійснює неправомірну інтеграцію Криму в єдиний інформаційний простір Російської Федерації.

Комітет протягом дев’ятої сесії приділяв особливу увагу бюджетному процесу. За його ініціативи, під час опрацювання та прийняття Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік», а також внесення ряду змін до податкового законодавства, не допущено підвищення ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України у 2019 році.

Комітетом розглянуто проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні (№ 9083), яким вносяться зміни, що інтегрують фактично існуючі у суспільстві правовідносини з обігу віртуальних активів до правовідносин субєктів, вже врегульованих податковим законодавством. Комітет підтримав зазначений законопроект та рекомендував Верховній Раді прийняти його у першому читанні.

Комітет, окрім основної законодавчої діяльності, під час роботи дев’ятої сесії восьмого скликання організував та провів конференції, круглі столи та інші публічні заходи щодо обговорення розвитку ІКТ-галузі.

Протягом сесії представниками Комітету приділялось велике значення питанню міжнародного співробітництва.

Серед ключових подій проведених Комітетом на міжнародній арені слід виділити візит делегації Комітету до Європейського парламенту та Європейської комісії 27 – 30 листопада 2018 року. 29 листопада Комітет провів круглий стіл «Ukrainian digital day» у стінах Європейського Парламенту.

11 жовтня 2018 року голова Комітету, О. Данченко відкрив IT- день в рамках Тижня України в Лондоні, що мав на меті ознайомити британських партнерів з можливостями українського телекому, ІТ та аутсорсингу щодо створення програмного забезпечення та нових послуг, а також відкрити двері для британських інвестицій та інноваційних партнерств з українськими підприємствами. Голова Комітету, під час свого виступу озвучив основні меседжі для міжнародної спільноти: щодо цифровізації, побудови цифрової інфраструктури в Україні, необхідності розвитку внутрішнього ринку споживання для вітчизняних ІТ компаній і створення системи стимулюючого оподаткування для ІТ галузі.

Члени Комітету взяли участь ще у цілому ряді міжнародних конференцій, виставок та форумів.

На даний час на розгляді у Комітеті знаходяться 111 законопроектів, з них 23 - де Комітет визначено головним при їх опрацюванні та 88 - проектів, які він має розглянути і внести відповідні пропозиції до головного комітету.

Комітетом під час роботи дев’ятої сесії восьмого скликання отримано 893 заяви і звернення від центральних та місцевих органів виконавчої влади, профільних організацій представників ІКТ-ринку, бізнесу та громадян, які були розглянуті, а пропозиції вивчені та по-можливості враховані під час вдосконалення законодавства.

Під час проведення засідань Комітету постійно залучались представники органів державної влади, профільних асоціацій, громадянських організацій та бізнесу.