Огляд головних тем «Голосу України» від 17 жовтня

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 жовтня 2018, 09:18

 

Сьогодні у «Голосі України»:

- Андрій Парубій: «Закликаю всіх народних депутатів-державників об’єднатись навколо історичної справедливості і нашої духовної незалежності»

- У четвер Парламент розгляне в першому читанні проект Держбюджету-2019

- Наближаємося до стандартів та критеріїв НАТО

 

Андрій Парубій : «Закликаю всіх народних депутатів-державників об’єднатись навколо історичної справедливості і нашої духовної незалежності»

Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав нашу парламентську делегацію в ПАРЄ з важливою перемогою, яку здобула Україна і українська міжнародна політика під час засідання Парламентської асамблеї Ради Європи.

Також глава Парламенту привітав усі рішення Синоду Вселенської патріархії, першим серед яких є рішення про процес надання Українській помісній православній церкві автокефалії. «Переконаний, що найближчим часом відбудеться Всеукраїнський православний Собор у Києві, в якому візьмуть участь усі ієрархи—патріоти України, які проголосять створення Єдиної помісної української православної церкви. І після об’єднавчого Собору в Києві Всесвятійший Патріарх Варфоломій вручить обраному Собором предстоятелю помісної української православної церкви Томос про автокефалію», — сказав він та нагадав, як Верховна Рада України вперше прийняла звернення до Патріарха Варфоломія.

«Пригадую, як з благословення і з Божою поміччю ми розпочали цей шлях, цей шлях поколінь українців відновлення нашої історичної справедливості і нашої духовної незалежності. Я хочу подякувати усім народним депутатам. Я хочу подякувати усім, хто доклався до цієї події, Патріарху Філарету і Президенту України Петру Порошенку за долучення до цього історичного рішення. Ми продовжуємо боротьбу за створення нашої єдиної помісної української церкви. Я закликаю всіх народних депутатів-державників об’єднатись навколо цього питання, бо це також і питання національної безпеки України, це питання утвердження української державності», — наголосив Голова Верховної Ради. (читайте у «Голосі України» на 1-2 стр. >>> article/308815)


У четвер Парламент розгляне в першому читанні проект Держбюджету-2019

У четвер, 18 жовтня, у Парламенті буде «бюджетний день» — народні депутати планують розглянути проект Держбюджету-2019 в першому читанні (за Регламентом це належить зробити не пізніше 20 жовтня), а також законопроекти, які впливають на формування бюджету, зокрема, про публічні закупівлі, виділення коштів на кібербезпеку, ЦВК. «Враховуючи, що РФ як елемент гібридної війни використовує втручання у вибори, необхідно забезпечити всі технічні передумови для захисту результатів виборів», — наголосив А. Парубій.

Пріоритетним завданням Держбюджету-2019 є подальший розвиток української армії, наголосив лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов, закликавши забезпечити у державному кошторисі необхідні кошти для подальшого зміцнення Збройних Сил України.  (читайте у «Голосі України» на 1-2 стр. >>> article/308817)



Наближаємося до стандартів та критеріїв НАТО

Питання приведення сектору безпеки і оборони у відповідність зі стандартами та критеріями НАТО є пріоритетом української влади. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради співголова міжпарламентської ради Україна-НАТО Ірина Геращенко під час зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї НАТО Расою Юкнявічєнє. Перший заступник глави парламенту подякувала за солідарну позицію та підтримку нашої країни, а також за те, що свій перший візит новообрана Президент ПА НАТО здійснила саме до України. Співрозмовники говорили, зокрема, про проведення весняної сесії ПА НАТО в 2020 році в Києві.

Ірина Геращенко звернула увагу на роботу над наближенням українського законодавства до стандартів та критеріїв альянсу. «Парламент зробив величезний крок на шляху до НАТО, прийнявши закон про національну безпеку, в якому, серед іншого, зафіксовано, що Міністр оборони має бути цивільною особою, що також є стандартом і нормою для країн НАТО», — наголосила І. Геращенко.

Водночас, інформуючи Р. Юкнявічєнє про реформування сектору безпеки та оборони, політик повідомила, що Верховна Рада приділяє велику увагу питанню гендерної рівності в ЗСУ. Ірина Геращенко зауважила, що у вересні ухвалено зміни до деяких законів щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків під час проходження військової служби в Збройних Силах та інших військових формуваннях. Вона висловила переконання в тому, що «збільшення кількості жінок в армії, зокрема і на керівних посадах — це лише питання часу». (читайте у «Голосі України» на 3 стр. >>> article/308807)

 

Повний випуск «Голосу України» від 17.10.2018 на сайті http://www.golos.com.ua