У парламенті презентовано виставку голландських вишитих картин

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 травня 2018, 18:25

Твори вишитих копій картин видатних голландських художників як зразків народно-декоративного мистецтва Нідерландів привезені до Києва та надані для експонування у Верховній Раді до Дня Європи з колекції громадянки Нідерландів українського походження Олени Корнет.

У презентації взяли участь Заступник Керівника Апарату Верховної Ради України М.Шевчук та директор Бібліотеки ім.О.Ольжича О.Кучерук.

Під час презентації зазначалося, що за часiв Середньовiччя в Захiднiй Європi вiдбувався розквiт мистецтва вишивання. Багато вишивок було зроблено на замовлення церкви: виготовлялися прикраси для внутрiшних примiщень, вбрання для духовних осiб. Звичайно вишивальниками були чоловiки, але в ательє працювали також асистенти-жiнки.

З часом вишивання стало справжнiм фахом. Вишивальники-професiонали об’єднувались у гiльдiї – товариства для захисту професiйних таємниць та пiдтримки якостi художньої продукцiї. Однiєю з таких гiльдiй стала в Нiдерландах гiльдiя Святого Луки, яка одночасно була i гiльдiєю художникiв.

В XVI столiттi в Нiдерландах з’явилися першi друкованi посiбники з вiзерунками для вишивок. Досить швидко використання та друкування посiбникiв поширилося в усiй Європi.

Багато сюжетiв, за якими були зробленi вишитi картини, це живописнi роботи всесвiтньо вiдомих художникiв «Золотого вiку». Максимально наближене до оригiналу зображення та висока майстернiсть виконання надає вишивкам художнього значення.

Довідково: Олена Корнет, Роттердам, Нiдерланди. Народилася в Києвi (1952), закiнчила Київський унiверситет. Працювала в Українськiй Академiї наук та в Музеї iсторiї мiста Києва. З 1995 року мешкає в Нiдерландах. Цiкавиться iсторiєю, культурою, традицiйним мистецтвом.

Протягом двадцяти рокiв розшукала та зiбрала близько 200 голландських вишитих картин, частину яких привезла до України на виставку до Дня Європи, який святкується цього року 19 травня.