«Найбільшими проблемами для внутрішньо переміщених осіб в Україні є відсутність постійного житла та роботи, реінтеграція в інших регіонах», - наголосила Ірина Геращенко під час дебатів на сесії ПАРЄ

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
26 квітня 2018, 11:45

 

25 квітня 2018 року під час засідання другої частини сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи відбулися дебати на тему «Гуманітарні потреби і права внутрішньо переміщених осіб в Європі».

Виступаючи на цих дебатах, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко привернула увагу колег до низки актуальних проблем, пов’язаних із забезпеченням прав ВПО в Україні. Вона  наголосила, що сама проблема ВПО спричинена триваючою російською агресією на Донбасі, погіршенням безпекового та гуманітарного стану в регіоні в цілому.

«Саме внаслідок війни на Донбасі та через анексію Криму в Україні нині нараховується понад 1,7 млн. переселенців. Це надзвичайно серйозний виклик для українського суспільства і держави. Проте Україна докладає всіх зусиль, аби впоратися з ним, не створюючи Євросоюзу міграційних  проблем», - нагадала парламентар.

Вона також окреслила спектр найактуальніших проблем, пов’язаних із забезпеченням прав ВПО. «Найбільшими проблемами для ВПО в Україні є відсутність постійного житла та роботи, реінтеграція в інших регіонах», - наголосила І. Геращенко. За її словами, Український парламент ухвалив необхідні закони для цієї категорії громадян, що визначають їхній статус, встановлює гарантії дотримання прав, свобод та законних інтересів ВПО. Проте з об’єктивних причин Українська держава не в змозі забезпечити житлом усіх ВПО, які залишили місця свого постійного проживання через російську агресію. Відтак, Перший віце-спікер українського парламенту закликала зарубіжних партнерів активізувати допомогу ВПО, зокрема, через канали міжнародної гуманітарної допомоги.

Окрім того, Ірина Геращенко поінформувала, що українська сторона постійно порушує проблему забезпечення прав ВПО в рамках засідань робочих підгруп у складі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі під час перемовин у Мінську.

«Українські переселенці повинні мати змогу взяти участь у майбутніх місцевих виборах на Донбасі після демілітаризації та деокупації цього регіону», - наголосила І. Геращенко. Вона також відзначила, що саме демілітаризація Донбасу та повернення миру на українську землю можуть радикально покращити ситуацію з переселенцями.