Андрій Парубій: 100 років тому українці обрали для своєї держави демократичний устрій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
18 квітня 2018, 13:40

«100 років тому українці обрали для своєї держави демократичний устрій», - заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час заходів, присвячених 100-літтю Конституції Української Народної Республіки (Статуту про державний устрій, права і вільності УНР).

Глава Парламенту нагадав присутнім, що «29 квітня 1918 року в історії нашої Держави відбулася знаменна подія – Центральна Рада – повноважний представницький орган українського народу – проголосила Конституцію Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вільності УНР).

У тексті документу наголошувалося, що вся влада в УНР «походить від народу», а її верховним органом мають стати Всенародні збори.

УНР проголошувалася «державою суверенною, самостійною і ні від кого незалежною», суверенне право в якій належить народові - всім разом громадянам республіки. Територія її є неподільною.

«Сьогодні, напередодні 100-ліття цієї знаменної дати ми маємо честь розпочати у Верховній Раді України науковий та мистецький проект «Від Конституції до Конституції», - сказав А.Парубій та наголосив: «І сучасна Українська Держава, і її Основний Закон 1996 року, мають вікову тяглість від своїх попередників – Української Народної Республіки та її Конституції».


За його словами, і 100 років тому наша Держава будувалася на фундаменті, закладеному Київською Руссю та Козацькою державою. І традиція суспільного договору, як основи державного будівництва, у нас існує з часів Руської Правди, Литовських Статутів, «козацьких вольностей» та унікальної Конституції Пилипа Орлика.

100-ліття ухвалення Конституції Української Народної Республіки – видатна подія. І тому вона вшановується у стінах Верховної Ради і історичними, і мистецькими виставками, і концертними програмами», - зазначив А.Парубій і підкреслив: «Український Парламент гідно продовжує державницькі традиції своїх славних попередників».