Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав депутатів Німеччини бути солідарними у питанні щодо неприпустимості будівництва газогону «Північний потік-2» для забезпечення безпеки усього континенту

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
12 квітня 2018, 14:24

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч з депутатом Німецького Бундестагу Франком Штеффелем. Під час зустрічі було обговорено питання щодо активізації співпраці на рівні парламентів України та Бундестагу, широкого залучення громадян обох країн до комунікації та проявлення солідарності у питаннях безпеки та припинення будівництва газогону «Північний потік-2».

На початку зустрічі Голова Українського парламенту привітав депутата Німецького бундестагу зі створенням коаліційного уряду та завершенням політичних переговорів. «Ми слідкували за цим процесом і бачили, який він складний. Але дуже важливо, що він закінчився позитивно - уряд сформовано, і Меркель на його чолі. Це для нас дуже позитивний момент, - сказав він і додав. - Ми розраховуємо на підтримку і співпрацю з ХДС/ХСС, бо розуміємо, наскільки важливе значення німецького уряду і Німеччини у багатьох питаннях, які стосуються України, зокрема, агресії Росії проти України».

А.Парубій подякував за підтримку, яку отримували українці з боку Німеччини, і висловив сподівання на таку підтримку і надалі. Він також позитивно оцінив позицію Канцлера Німеччини Ангели Меркель щодо будівництва проекту «Норд стрім-2», яка визнала, що проект має не лише економічне, а й політичне значення, та є способом впливу на Європу. Голова Верховної Ради нагадав про лист-звернення, підписаний спікерами шести країн щодо неприпустимості і неприйнятності проекту, зауваживши, що країни-сусіди Росії особливо гостро відчувають загрозу з боку цього проекту і з боку Путіна. «Глибоко шануємо, що наш лист і заклик дістав позитивного відгуку і в позиції Німецького Бундестагу, і в позиції Європарламенту», - зазначив А.Парубій та закликав «бути у цьому питанні солідарними не лише для безпеки України, і й усього континенту».

Своєю чергою, Франк Штеффель наголосив, що більшість партій і депутатських фракцій підтримують Україну на шляху розв’язання проблем та проведення складних реформ, особливо враховуючи досвід Німеччини, яка була розділена та частина якої знаходилась під впливом Росії. «Ми знаємо, якого значення набувають демократія і ринкова економіка для країни. Німеччина і ЄС підтримують Україну», - підкреслив він і уточнив, що з питання щодо проекту «Північний потік-2» було відкрито дебати на рівні парламенту Німеччини, і має бути ухвалено спільне рішення.

Голова Верховної Ради висловив пропозицію щодо посилення співпраці на рівні парламентських фракцій за прикладом відносин з Європарламентом, де українські та європейські парламентарії можуть ефективно спілкуватись як на рівні дебатів, так і на неформальному рівні. «Роль Німеччини була і є ключовою у нормандському форматі. Тому зустрічі на рівні парламентів дали б можливість набагато глибше зрозуміти питання «Північного потоку-2»», - сказав А.Парубій і запропонував у якості майданчика для співпраці Фонд Конрада Аденауера. За його словами, це «важливо для співпраці і розуміння один одного у найбільш актуальних питаннях і закладання фундаменту для подальших відносин».

Голова Верховної Ради повідомив про глибоку співпрацю між парламентами країн Балтії - Латвії, Литви, Естонії- та Грузії, Молдови і Румунії у питаннях виконання програми Східного партнерства, про намір створити Міжпарламентську асамблею Україна-Молдова-Грузія та запросив представників Німецького Бундестагу взяти участь у Міжнародному форумі, що пройде у Києві 8-9 червня поточного року. «Багато спільного у питанні Східного партнерства і у безпекових питаннях», - сказав він.

Голова Парламенту також зауважив, що під час обговорення безпекових питань необхідно враховувати позицію Молдови і Грузії, адже вони також мають окуповані території. За його словами, такі кроки потрібні, оскільки «фактично може бути створений прецедент, який лягатиме і на їхні території і конфлікт».

Учасники зустрічі також позитивно оцінили наміри активізувати туристичні, економічні зв’язки між країнами на рівні простих громадян, та особливо молоді. А.Парубій привітав створення програми обміну молоді і стажування та зазначив, що у Парламенті України відбувається, зокрема, стажування німецьких фахівців. «Це має велике значення для розуміння українського парламентаризму, України. Маємо позитивний досвід і він має бути більш масштабним. Україна дуже зацікавлена, щоб у Німеччині більше знали про Україну», - сказав він, ще раз підкресливши, що «цінності вище, ніж економіка», та закликав проявити солідарність у питаннях безпеки і посприяти у припиненні будівництва «Північного потоку-2».