І.Геращенко: «Ми висловили солідарність з демократичними країнами світу у питанні видворення російських дипломатів за агресивні дії Росії у Великобританії і очікуємо відповідної підтримки та засудження Росії за довготривалу агресію на тимчасово окупованих територіях України»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 березня 2018, 16:01

 


«Ми висловили солідарність з демократичними країнами світу у питанні видворення російських дипломатів за агресивні дії Росії у Великобританії і очікуємо відповідної підтримки та засудження Росії за довготривалу агресію на тимчасово окупованих територіях України», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі із делегацією Республіки Індонезія на чолі із заступником Голови Народної Консультативної Асамблеї Республіки Індонезія Махюдіном.

Ірина Геращенко підкреслила,  що сучасна агресивна політика Російської Федерації зумовила необхідність вироблення єдиного спільного механізму протидії викликам безпеки у світі. Політик звернула увагу на нещодавнє застосування РФ хімічної речовини нервово-паралітичної дії у Великобританії та зауважила, що протягом чотирьох років Росія продовжує порушувати міжнародне право в тимчасово окупованому Криму та у Донецькій і Луганській областях.

Перший віце-спікер звернула увагу представників делегації Республіки Індонезія на проведенні незаконних виборів президента РФ в окупованому Криму 18 березня ц.р., на систематичних обмеженнях основних свобод, таких як свобода вираження поглядів, релігії, а також права на мирні збори. Ірина Геращенко наголосила, що окупаційна влада здійснює репресії проти представників корінного, кримськотатарського народу та затримує і засуджує їх за надуманими обвинуваченнями. Політик поінформувала, що на поточній сесії Верховна Рада України проголосувала три важливі Постанови щодо незаконних виборів Президента РФ на тимчасово окупованій частині території України - в АР Крим та Севастополі (№2310-VIII від 01.03.2018 та № 8168-1 від 22.03.2018)  та щодо засудження політичних репресій Російської Федерації проти громадян України внаслідок збройної агресії РФ проти України та звільнення політичних в'язнів - громадян України (№2312-VIII від 01.03.2018).

«Ми високо цінуємо підтримку Республіки Індонезії ініціатив України, спрямованих на відновлення суверенітету нашої Держави. Санкційний тиск проти РФ має тривати до повного відновлення територіальної цілісності України, а це стосується реінтеграції Криму та Донбасу. Сьогодні усі зусилля української сторони спрямовані в першу чергу на запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі», - зауважила І. Геращенко.

У ході зустрічі  сторони скоординували позиції щодо співпраці в рамках міжнародних організацій. І. Геращенко поінформувала, що Україна підтримає кандидатуру Республіки Індонезія на виборах непостійних членів Ради Безпеки ООН на період 2019-2020 років. Своєю чергою, Перший віце-спікер акцентувала увагу на важливості інтенсифікації співпраці в рамках взаємодії з Асоціацією держав Південно-Східної Азії, де наша Держава прагне набути статус спостерігача.

Перший заступник Голови Верховної Ради України відзначила позитивну динаміку міжпарламентської та двосторонньої співпраці між Україною та Республікою Індонезія. Так, у 2017 році показник зовнішньоторговельного обороту між Україною та Індонезією у порівнянні із 2016 роком збільшився на 11%. Ірина Геращенко поінформувала, що Україна зацікавлена у подальшій співпраці, зокрема у сферах сільського господарства, машинобудування, в енергетичній та військово - технічній сферах.

Політик поінформувала, що Верховна Рада України за останні роки ухвалила ряд законів у сфері децентралізації та дерегуляції. Вона також повідомила, що 18 січня ц.р. Парламент ухвалив новий Закон «Про приватизацію державного майна», яким введено нову та прозору систему приватизації.

«Цим Законом ми встановили порядок проведення ефективної та відкритої приватизації. Ми розраховуємо, що найближчим часом у сфері інвестиційного співробітництва з Республікою Індонезія ми також матимемо позитивну динаміку», - зауважила І. Геращенко.

 Своєю чергою, заступник Голови Народної Консультативної Асамблеї Республіки Індонезія Махюдін запевнив, що Індонезія буде й надалі підтримувати ініціативи України на полях міжнародних організацій.

 Махюдін зауважив, що Україна та Індонезія мають використовувати потенціал двосторонньої співпраці не лише на міжпарламентському рівні, але і на міжурядовому. Так, Голова Народної Консультативної Асамблеї Республіки Індонезія зауважив, що Індонезія має твердий намір посилити співпрацю у сферах машинобудування, сільського господарства, медицини та туризму.

Також Махюдін повідомив, що важливим напрямком двосторонньої співпраці має бути сфера культурно-гуманітарного співробітництва.

Під час дискусії із представниками делегації Республіки Індонезія також було обговорено ситуацію із провадженням гендерної рівності. Так, Махюдін поінформував, що в Індонезії ухвалено Закон, який зобов’язує партії залучати не менше 30% жінок. При цьому Махюдін зазначив, що незважаючи на деякі позитивні тенденції,  загальна кількість жінок у Парламенті Індонезії сьогодні не перевищує 30%.

Ірина Геращенко також повідомила про представлення жінок у політиці в Україні. Політик зауважила, що одним із головних питань сьогодення у цій сфері залишається руйнування стереотипів та бар’єрів щодо жінок у силових структурах.

Ірина Геращенко та Махюдін  обговорили необхідність здійснення візитів на високому та найвищому рівнях.