Урочисте засідання Верховної Ради України, присвячене 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
06 грудня 2017, 17:09

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив урочисте засідання.

А.Парубій повідомив, що у заході взяли участь: екс-Президенти України Леонід Кравчук і Віктор Ющенко, члени Кабінету Міністрів, політичні діячі, представники українського та іноземного дипломатичного корпусу, закордонної кримськотатарської діаспори, наукових установ та громадських об’єднань.

У сесійній залі прозвучали Державний Гімн України та Гімн кримськотатарського народу.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій виступив перед учасниками урочистого засідання.

Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко зачитала привітання Президента України.

Перед учасниками урочистого засідання виступив Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Учасники засідання переглянули відеосюжет, присвячений 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, Президент Всесвітнього Конгресу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у виступі зазначив про кардинальну зміну у ставленні до 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу.

Заступник Голови Конституційного комісії України, голова робочої групи з підготовки змін до Розділу X «Автономна Республіка Крим» Конституції України Богдан Буткевич у виступі розповів про історію та культуру кримськотатарського народу в різні періоди та вклад народу у загальну культуру.

Голова Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим Муфтій Айдер Рустемов у виступі зазначив, що й сьогодні, як і 100 років тому, кримські татари виборюють своє право на землю. «Крим - це Україна», - наголосив він.

Учасників урочистого засідання привітав Віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар Мюкремін Шахін.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, яка вела урочисте засідання, підсумовуючи, зазначила, що Верховна Рада буде робити все для повернення Криму. «Ми розуміємо, що ця боротьба має відбуватися не тільки на рівні риторики і законодавства, не тільки під час участі наших парламентських делегацій на міжнародних, міжпарламентських майданчиках, а й також в конкретній допомозі родинам українців і кримських татар, які сьогодні залишаються на окупованій території».

І.Геращенко повідомила, що в Державному бюджеті на 2018 рік буде підтримана позиція, що в Міністерстві закордонних справ і в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій буде закладена спеціальна стрічка про створення фонду юридичної підтримки тих родин, чиї представники сьогодні утримуються окупаційним режимом. «Ми також будемо робити все для того, щоб в рамках змін до Конституції відбувалися ті важливі речі, на яких сьогодні у виступах акцентували увагу наші колеги», - зазначила І.Геращенко і подякувала учасникам за участь в урочистому засіданні, за героїзм і незламність, подякувала лідерам кримськотатарського народу, Туреччині за важливу посередницьку роботу у звільненні лідерів кримських татар Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза та попросила не припиняти цю роботу до звільнення усіх політв’язнів Кремля і кримських татар.

Ірина Геращенко оголосила закритим урочисте засідання.

У сесійній залі прозвучали Державний Гімн України та Гімн кримськотатарського народу.

5 жовтня 2017 року народні депутати ухвалили рішення провести урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди відзначення 100-річчя з часу проведення першого Курултаю кримськотатарського народу.

У 2017 році виповнюється 100 років з часу проведення першого Курултаю кримськотатарського народу – національного зібрання. Зазначена дата є однією з найбільш визначних в історії Криму та кримськотатарського народу. За підсумками першого Курултаю кримськотатарського народу було оголошену Кримську Народну Республіку, сформовано її Уряд, ухвалено Конституцію та затверджено державні символи.