Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко: політична підтримка Франції на рівні ЄС важлива для просування інвестиційного плану для України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
25 жовтня 2017, 17:29

Про це заявила голова Комітету під час робочого візиту до Французької Республіки.

Як підкреслила Ганна Гопко, політична підтримка Франції на рівні ЄС важлива для просування інвестиційного плану для України, залучення до якого потребує також і Великої Сімки, зокрема, Канади, яка головуватиме у G7 у наступному році. «Підтримка громад для закріплення децентралізації має стати одним з пріоритетних напрямків інвестицій в рамках масштабного плану економічного розвитку», - додала вона.

Народний депутат Остап Єднак, який разом з головою Комітету Ганною Гопко під час робочого візиту просуває ідею плану Маршалла для України (New European Investment Plan for Ukraine) серед іноземних парламентаріїв та урядовців, також зазначив, що модернізація головних фондів держави та інфраструктури потребує щорічних вливань на рівні 15-20 млрд доларів США для переходу України від пострадянської економіки до економіки держави східноєвропейського рівня, покриття розриву в розвитку інфраструктури з ЄС.

«Саме такі суми коштів для модернізації потребують наші головні фонди держави: дороги, залізниці, житлово-комунальне господарство, енергетика. Дійсно, 15-20 млрд доларів на рік для нас не проблема, якщо мобілізувати кошти міжнародних фінустанов та приватних інвестфондів через фінансування в капітал та державно-приватне партнерство. Сьогодні ми щорічно отримуємо близько 1,5 млрд на рік, які йдуть у валютні резерви, погашення  кредитів, залучених попередніми урядами, але ці кошти не йдуть в реальний сектор економіки», - сказав О.Єднак.

Андрюс Кубілюс, ідеолог плану економічної підтримки для України, двічі прем’єр-міністр та чинний член Сейму Литовської республіки, зазначив: «Сподіваюся, що новий президент Франції Еммануель Макрон зі своєю енергією і великими амбіціями для реформ у Європі може і повинен допомогти Україні для вирішення геополітичних питань з Росією. Цей план потрібен не тільки Україні, але і всім нам, Європі і всьому світу, тому що в Україні вирішуються набагато більші питання, не лише доля самої України».

Гедімінас Кіркілас, віце-спікер Сейму Литви та колишній прем’єр-міністр Литви також зазначив, що успіх України – це вирішальний етап побудови повної Європи. «Ми знаходимося на фінальних стадіях досить складного шляху. Це буде історичний план, і я сподіваюся, що всі депутати українського парламенту це дуже добре розуміють. Ми зробимо все, що ми можемо, і все, що у наших силах як членів Європейського Союзу для його втілення», - підкреслив він.

 

Як повідомили у секретаріаті Комітету, 24-25 жовтня в Парижі за участю української та литовської парламентських делегацій відбулася низка дипломатичних зустрічей із французькими високопосадовцями, послами, представниками фондів, політичними аналітиками та професорами. Під час зустрічей також обговорювалося New European Investment Plan for Ukraine («План Маршалла для України»).