«Виставкові експозиції мають надавати Парламенту ознаки українськості, аби можна було відчути і зрозуміти, що це саме український законодавчий орган», - Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 вересня 2017, 16:11


Представники засобів масової інформації взяли участь в екскурсії по історичній будівлі Верховної Ради України. Під час екскурсії медійники ознайомилися з історією головного приміщення, що розташоване за адресою вулиця М.Грушевського,5; побачили експозицію музею історії парламентаризму, раритети Верховної Ради, пройшлися «секретним коридором», що з’єднує будівлі по обидва боки вул. М.Грушевського, завітали до перукарні та дитячої кімнати, а також побували у ложі гостей сесійної зали.

До екскурсії долучився і Голова Верховної Ради України А.Парубій, який наголосив, що і екскурсії, і виставкові експозиції мають надавати Парламенту ознаки українськості, аби, заходячи до будівлі Парламенту, відразу можна було б відчути і зрозуміти, що це саме український законодавчий орган. Тому, за його словами, в кулуарах першого поверху вже є портал Державного прапору і невдовзі з’явиться ще два –Конституції та Пересопницького Євангелія.

А.Парубій підкреслив, що Прапор Незалежності – головний прапор України, який було внесено до сесійної зали у 1991 році. «Він є найголовнішим атрибутом Держави, під прапором люди йшли на смерть, захищаючи Державу», - сказав він. За його словами, попереднє розміщення прапора у кулуарах Верховної Ради не відповідало масштабності та значимості цього державного символу. З метою інформування суспільства про історію, традиції, сучасний розвиток парламентаризму в Україні, розширення просвітницьких можливостей відкритих заходів, а також у зв`язку зі 100-річчям українського парламентаризму було ухвалено рішення (розпорядження № 218 від 26.10.2016) про створення у Верховній Раді України Музею українського парламентаризму, в рамках якого облаштувати стаціонарну експозицію «Прапор України».

Перебуваючи у сесійній залі, представники ЗМІ мали змогу поставити багато запитань Главі Парламенту, знаходячись вперше поряд з ним у президії - місці, звідки веде засідання Верховної Ради головуючий.

Завітали журналісти також до робочого кабінету А.Парубія, який запросив гостей і до своєї кімнати відпочинку.

Екскурсія саме для представників засобів масової інформації відбулася у стінах Верховної Ради вперше. Організували і провели її співробітники Апарату Парламенту. Разом із тим, організатори заходу повідомили журналістам, що попит на екскурсії Верховною Радою збільшується, що підтверджується їх зростаючою кількістю. Відповідно до офіційної статистики, починаючи з 1997 року  до Парламенту завітали 180 тисяч відвідувачів. Зокрема, за перший квартал 2017 року проведено 400 екскурсій, учасниками яких стали 14000 екскурсантів.