Віктор Галасюк: «Після запровадження Верховною Радою мораторію на експорт лісу-кругляку капітальні інвестиції в галузь лише за перше півріччя зросли більш як вдвічі»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 вересня 2017, 17:15

 Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк заявив, що мораторій на експорт лісу-кругляку, що запрацював щодо всіх порід деревини з 1 січня 2017 року, сприяв збільшенню капітальних інвестицій в галузь більш як вдвічі.

«Тільки за перше півріччя 2017 капітальні інвестиції в галузь зросли більш ніж вдвічі, сягнувши понад 3 млрд грн, а експорт меблів зріс на 30-40% в доларовому вимірі. Також суттєво підвищились податкові надходження до Держбюджету», - констатував Віктор Галасюк. Він наголосив, що мораторій відповідає як Угоді СОТ, так і Угоді про Асоціацію з ЄС.

При цьому Віктор Галасюк акцентував увагу на проблемі створення штучного дефіциту деревини на внутрішньому ринку, «щоб показати, мовляв, хоч мораторій і діє, проте проблему гарантованого постачання сировини він не вирішує…». «Заради цього вони здатні залишити одного з найбільших європейських інвесторів в українську деревообробку без сировини. До мене звернувся Йохан Дунбек, той самий шведський інвестор в “українські лісопильні”, який з нуля створив сучасний завод на Рівненщині, інвестувавши 20 млн Євро. Планує вкласти ще 25 млн Євро та запустити ще одне виробництво, але навіть для вже збудованого заводу йому не продають необхідних обсягів сировини», - наголосив голова Комітету і зауважив, що такі дії лісгоспів та посадових осіб суперечать здоровому глузду, адже «інвестиції, робочі місця та податки необхідні країні як повітря».