Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про регулювання діяльності з надання небанківських кредитів під заставу рухомого майна

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
06 вересня 2017, 09:22

Голова Комітету Сергій Рибалка зазначив: «Через зниження рівня життя українців, вони несуть свої останні коштовності в ломбарди, аби хоч якось вижити. Ці установи працюють із найбіднішими людьми, але ще й досі їхня діяльність не врегульована на законодавчому рівні».

Він підкреслив, що лише за офіційними даними, обсяг ломбардного ринку становить 16-17 млрд. гривень, а насправді ці суми значно більші.

«На сьогодні в Україні працює близько 470 ломбардів. Гарантії для клієнтів ломбардів зараз мінімальні. Зокрема, відсутні будь-які гарантії збереження заставленого майна. Величезні процентні ставки вводять клієнта в оману маніпуляціями з їх розрахунком і клієнт має мінімум інформації про реальний рівень переплат у порівнянні з банківськими кредитами», - зауважив голова Комітету.

За словами Сергія Рибалки, після численних дискусій та врахування багатьох зауважень у Комітеті був розроблений законопроект №6569, який врегулює цей ринок і дасть можливість більш ефективно працювати самим ломбардам, а їх клієнтам – відчувати себе більш захищеними.

«Будемо наполягати, щоб цей проект нового спеціального Закону стосовно врегулювання великого сегменту фінансового ринку був найближчим часом внесений на розгляд парламенту. Ломбардний ринок обов’язково потрібно врегулювати», - наголосив С.Рибалка.

Комітет під час засідання також розглянув законопроект про кредитні спілки №6405 і рекомендував парламенту прийняти його за основу. «Наше завдання - стимулювати розвиток кредитних спілок. Адже в умовах зменшення кредитування, малий бізнес може отримати невеликий кредит саме в кредитних спілках», - зазначив керівник профільного комітету.

Окрім цього комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити за основу проект Закону про фінансовий лізинг №6395, який має привести українське законодавство у відповідність з сучасними практиками та кращим світовим досвідом у цій сфері. Запропоновані норми передбачають вдосконалення державного регулювання лізингової діяльності та посилення захисту прав споживачів фінансових послуг.