Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин заслухав доповідь Омбудсмена про стан реалізації національного превентивного механізму за 2016 рік

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 липня 2017, 16:00

 
Сьогодні відбулося засідання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. За результатами обговорення члени Комітету рекомендували Верховній Раді прийняти у першому читанні та за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" щодо захисту житлових прав студентів, № 6142, внесений народним депутатом Писаренком В.В., та проект Закону про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою", № 6228, внесений Кабінетом Міністрів України.

Також під час засідання обговорювалася дискримінаційна політика КМУ стосовно вимушених переселенців та громадян України, які залишилися в Криму та на тимчасово окупованій території Донбасу. У цьому зв'язку, Заступник міністра соціальної політики Олександр Привалов, присутній на засіданні, відповів на запитання членів Комітету.

Члени Комітету заслухали спеціальну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської на тему: «Моніторинг місць несвободи в Україні: стан реалізації національного превентивного механізму за 2016 рік».

У ході засідання було обговорено план роботи Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на період сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання та пропозиції Комітету до проекту порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. У цьому зв'язку голова Комітету Григорій Немиря наголосив, що за обставинами, які не залежали від Комітету, у Верховній Раді на поточній сесії так і не відбувся тематичний день, присвячений проблемам вимушених переселенців, та висловив сподівання, що таке спеціальне засідання, яке планувалося ще на грудень 2016 року, буде проведене у вересні 2017 року.

Окрім того, від Комітету було делеговано Першого заступника голови Комітету Валерія Пацкана для участі у роботі початкової конференції Парламентської мережі щодо політики з питань діаспори (7-8 вересня 2017 р., м. Лісабон, Португальська Республіка).

Члени Комітету також затвердили рекомендації за підсумками круглого столу Комітету з прав людини на тему: "Безправні і забуті: громадяни України в місцях несвободи на непідконтрольних Україні територіях (Крим, Донбас)", який відбувся 10 липня 2017 року.

Голова Комітету повідомив, що у відповідь на запит Комітету Рада Європи надала експертні висновки щодо «Проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо реалізації права змінити громадянство (№ 6175 від 13.03.2017)».

Також було вирішено провести Комітетські слухання щодо діяльності правоохоронних органів та її відповідності міжнародним нормам і практикам.

На засіданні Комітету були присутні: голова Комітету Григорій Немиря, Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан, заступник голови Комітету Георгій Логвінський, члени Комітету Мустафа Джемілєв, Ірина Суслова, Олександр Фельдман та Рефат Чубаров.