Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря провів зустріч з Комісаром ЄС Дімітрісом Аврамопулосом

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
29 березня 2017, 15:14

У рамках Сьомої   Трансатлантичної  Конференції  "Трансатлантичні відносини в епоху Трампа" на Мальті голова Комітету з питань  прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин  Григорій Немиря  провів робочу зустріч з Комісаром ЄС з питань міграції, внутрішніх справ та громадянства Дімітрісом Аврамопулосом.

Сторони обговорили ситуацію в  нашій державі, приділивши особливу увагу війні на сході України та захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

"Зараз в Україні 1,7 мільйона вимушених переселенців - і це в країні з населенням в 40 мільйонів. Згідно з останнім глобальним звітом,  Україна посідає четверте місце у світі за кількістю внутрішньо переміщених осіб після Сирії, Іраку та Йемену. Це вражаючі цифри",- сказав парламентарій.  За його словами, у такій ситуації відсутність державної стратегії щодо вимушених переселенців та той факт, що нове профільне міністерство з питань таких громадян, створене минулого року, все ще не має повноважень для розробки відповідної стратегії, її реалізації та координації цього процесу, є порушенням прав людини.   "І це все не наближує нас до встановлення миру, а лише віддаляє українське суспільство від цього моменту",- додав голова Комітету.

У цьому зв'язку Григорій Немиря презентував Єврокомісару свою нещодавню статтю щодо ситуації в Українській державі: "Міграція , біженці і внутрішнє переміщення в Україні", яка вийшла в нещодавній публікації  "Уникаючи втечі"  Фонду  Бертельсмана. 

У свою чергу,  Комісар Дімітріс Аврамопулос  наголосив на  необхідності подальшої допомоги Україні в питаннях, що стосуються вимушених переселенців, враховуючи феномен "довготривалого переміщення".  Сторони домовилися про продовження консультацій. Крім того, Єврокомісар запросив парламентарія  відвідати Брюссель для обговорення питань, які входять до компетенції  Комітету.