Про роль Комітету з питань європейської інтеграції у виконанні Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 лютого 2017, 14:36

Роль Комітету у прийнятті Європейською Комісією  позитивної Шостої Доповіді про хід виконання Україною Плану дій можна розділити  на складові, які безпосередньо випливають з функцій та предметів відання комітету:

1)  Адаптація законодавства. В цьому контексті усі  законопроекти, необхідні для виконання Плану різних етапах його реалізації, перебували в зоні уваги Комітету, адже він був головним з опрацювання цілого ряду відповідних  документів, зокрема, щодо ратифікації угод, конвенцій та меморандумів.

2) Контрольна функція. Комітет з питань євроінтеграції провів ряд спеціальних засідань, комітетських та парламентських слухань за участі урядовців, депутатів, представників дипломатичного корпусу, неурядових організацій, органів місцевого самоврядування тощо. Зокрема, під час останніх парламентських слуханнях у травні 2016 року було здійснено комплексний "аудит" стану справ у візовій лібералізації, результатом якого стало напрацювання спільних рекомендації для причетних органів влади з метою вжиття необхідних заходів для успішного завершення виконання Плану дій. 

3) Парламентська дипломатія.  Візова лібералізація за наполягання української сторони було незмінним питанням порядку денного всіх засідань - передусім Комітету Парламентського Співробітництва Україна - ЄС, потім - Парламентського Комітету Асоціації з моменту схвалення Україною Плану дій у 2010 році. Це питання було одним з ключових під час двосторонніх зустрічей членів комітету з депутатами Європейського Парламенту та національних парламентів країн-членів ЄС. Для просування цього питання активно використовували особисті контакти членів Комітету в Європарламенті  регулярні зустрічі в рамках неформальної групи підтримки європейської України, створеної в Європарламенті. 

Конференції, семінари, "круглі столи", організовані Комітетом з питань європейської інтеграції.  

19.02.2016 – Комітетські слухання на тему: "Українська мова в контексті євроінтеграції: виклики і відповіді";

29.03.2016 – закрите обговорення питань щодо виконання Угоди про асоціацію та наближення національного законодавства до права Європейського Союзу;

20.04.2016 - Засідання робочої групи в рамках підготовки до парламентських слухань;

9 навчальних тренінгів з основ поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом для співробітників Апарату Верховної Ради України.