Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко та Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко взяли участь в урочистому відкритті бульвару Вацлава Гавела та меморіальної дошки на його честь у Солом’янському районі міста Києва

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 грудня 2016, 14:37

 
Ірина Геращенко разом з колегами активно підтримувала ініціативу перейменування колишнього бульвару Лепсе на бульвар Вацлава Гавела, враховуючи позиції Українського інституту національної пам'яті та громадськості.

За її словами, Вацлав Гавел  - знакова постать для незалежної України. «Він не просто перший Президент незалежної Чехії, великий демократ, людина, яка боролась з тоталітаризмом і давала точну оцінку тому, що таке є Радянський Союз. Вацлав Гавел був великим другом України. Сьогодні йому було би боляче від того, що Європейський Союз гальмує шлях України в безвізовому режимі”, - зазначила І.Геращенко під час урочистого відкриття бульвару.

Перший віце-спікер наголосила, що 10 років тому в день 70-річного ювілею Вацлав Гавел був удостоєний найвищої нагороди України - ордена Ярослава Мудрого, а сьогоднішнє відкриття меморіальної дошки є другою важливою історичною подією.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко відзначила посилення двосторонньої співпраці між Україною та Чеською Республікою й подякувала за підтримку України в рамках роботи парламентських асамблей.

«Нам вкрай важливо співпрацювати з Чехією в усіх міжнародних організаціях. Ми дякуємо Чеській Республіці за підтримку України в боротьбі за територіальну цілісність та незалежність», - зауважила Г.Гопко.

Участь в урочистому відкритті бульвару Вацлава Гавела також взяли Міністр культури Чеської Республіки Даніель Герман та тимчасово повірена у справах Чеської Республіки в Україні Зденька Цаісова, а також заступник Міністра культури України Ростислав Карандєєв, Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’яторвич та представники громадськості.