Член Комітету у закордонних справах Світлана Заліщук звернулася до учасників дев'ятої Консультативної Асамблеї Парламентаріїв на підтримку Міжнародного Кримінального Суду та верховенства права

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 грудня 2016, 15:29

Голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету закордонних справах Світлана Заліщук та голова Комітету з питань  прав людини Григорій Немиря взяли участь у 9-ій Консультативній Асамблеї Парламентаріїв на підтримку Міжнародного Кримінального Суду та верховенства права у  місті Дакар (Сенегал), яка відбулася  в рамках 38-го щорічного форуму транснаціональної мережі членів парламентів «Парламентарів за глобальні дії» (Parliamentarians for Global Action).  

Під час роботи асамблеї Світлана Заліщук поспілкувалася з прокурором Міжнародного Кримінального Суду Фату Бенсудою, яка веде справи Євромайдану та окупації Криму й Донбасу. Міжнародний прокурор позитивно оцінила  співпрацю з українською державою та роль громадянського суспільства в розслідуваннях.


Фату Бенсуда  в присутності депутатів з багатьох країн світу в Сенегалі підтвердила, що факт відкликання Росією свого підпису під Римським Статутом нічого не змінює у розслідуванні Міжнародним Кримінальним Судом подій в Україні. За її словами, якщо буде доведено роль вищих посадовців у злочинах проти людяності та воєнних злочинах,  то відповідальних за ці злочини  чекатиме арешт в більшості країн світу.

Під час свого звернення до учасників Асамблеї Парламентаріїв на підтримку Міжнародного Кримінального Суду Світлана Заліщук констатувала, що міжнародне правосуддя стало заручником в руках Росії, яка має право вето в Раді Безпеки ООН і блокує створення міжнародних трибуналів щодо розслідування агресії проти України.  На її думку, "Міжнародний Кримінальний Суд зараз чи не єдина інстанція, яка може розслідувати роль режиму Путіна в анексії України."

Промовець  також закликала країни-члени ООН не йти на компроміс "з російськими грошима й газом в умовах, коли Путін веде війну проти України, нехай і неоголошену."

Асамблея Парламентаріїв на підтримку Міжнародного Кримінального Суду та верховенства права в Дакарі ухвалила резолюцію й закликала усі країни світу ратифікувати Римський Статут як основний захід для боротьби й подальшого запобігання порушенням міжнародного права. На сьогодні 124 країни ратифікували, а  71 країна з членів ООН не ратифікували Статут. Україна визнала юрисдикцію Міжнародного Кримінального Суду  через декларацію парламенту у 2014 році, але відтермінувала ратифікацію Римського Статуту. Ратифікація Римського Статуту є зобов’язанням України в рамках Угоди про Асоціацію з ЄС.

 Григорій Немиря  також виступив з доповіддю щодо перспектив ратифікації Римського Статуту нашою державою, стану системи правосуддя в Україні та утвердження принципу верховенства прав.


Довідково: Парламентарії за глобальні дії (Parliamentarians for Global Action) є найбільшою транснаціональною мережею членів парламентів (1300 членів) з усіх регіонів світу (понад 140 країн), які займаються захистом прав та безпеки людини, відстоюванням принципу верховенства права, недискримінації та гендерної рівності. Одним з пріоритетів діяльності Парламентарів за глобальні дії є підтримка ефективного функціонування Міжнародного Кримінального Суду і подолання безкарності.

            Римський статут Міжнародного Кримінального Суду набув чинності 1 липня 2002 року, тим самим увівши в дію юрисдикцію МКС. До злочинів, які розглядає  цей суд, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Після ратифікації Римського статуту Україною Міжнародний Кримінальний Суд володітиме юрисдикцією з притягнення до відповідальності осіб, які вчинили найжорстокіші порушення прав людини та гуманітарного права на території держави або відносно громадянина цієї держави.