Відбулася "година запитань до Уряду"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 жовтня 2016, 11:25

 Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши пленарне засідання, повідомив, що у засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

А.Парубій після виступу представника двох фракцій, які взяли слово для заяви, повідомив, що учора ввечері Сейм Республіки Польща схвалив спільну з Україною Декларацію пам'яті і солідарності. Цю Декларацію підтримали 367 депутатів Сейму. «Я переконаний, що ми зняли напругу у відносинах з найближчим сусідом. Ми проявили справжню політичну мудрість. Ми зміцнюємо і цементуємо антипутінську коаліцію», - наголосив він.

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово для виступу Віце-прем'єр-міністру України - Міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадію Зубку, який поінформував про початок опалювального сезону, шляхи реформування житлово-комунального господарства, законодавчі ініціативи уряду щодо модернізації цієї галузі.

Г.Зубко показав карту України з підключенням до центрального теплопостачання, зазначивши, що в більшості регіонів опалювальний сезон розпочався вчасно. За його словами, на сьогодні працюють вже 95 відсотків котелень.

Урядовець також поінформував про те, що у кількох містах відмовилися від центрального теплопостачання, запровадивши муніципальні програми, зокрема, у кількох містах Дніпропетровської області.

Г.Зубко звернувся до парламенту за підтримкою у тих законопроектах, які дозволять реформувати галузь, яка 25 років не може цього зробити. Він наголосив, що відновлення і модернізація житлово-комунального господарства сьогодні практично неможливі без законодавчих кроків. Він подякував парламентаріям за прийнятий у першому читанні законопроект №5273, який дає можливість реструктуризувати борги теплопостачальним організаціям на п’ять років, підписати графіки реструктуризації, дати можливість їм залучити інвестиції тощо.

Віце-прем'єр-міністр також поінформував про заходи, які вживаються у плані комплексного підходу до реструктуризації, зменшення енерговитрат у галузі, стимулювання енергоефективності.

Г.Зубко звернувся до парламенту з проханням підтримати чотири законопроекти, які є базовими на шляху впровадження заходів енергоефективності, які є дуже важливими для запровадження стовідсоткового обліку витрат, заходів економії енергоресурсів.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін поінформував про результати нормандського саміту у Берліні 19 жовтня. Він повідомив, що цей саміт відбувся майже після річної перерви – минулий саміт відбувся у жовтні минулого року.

За його словами, реальним результатом цього заходу є сам факт його проведення, оскільки Росія послідовно відмовляється продовжувати дискусії у цьому форматі, свідомо піднімаючи ставки. Також важливо, що цей захід відбувся саме напередодні засідання Європейської Ради, де у ці дні обговорюється питання щодо формату відносин Європейського Союзу з Росією.

«Таким чином, проведення нормандського саміту допомогло цим дискусіям, допомогло чіткій лінії на солідарність і консолідацію Європейського Союзу у питанні підтримки України у боротьбі з російською агресією і у питанні продовження санкцій», - зазначив Міністр і далі поінформував про конкретні результати саміту.

Міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик доповів про роботу об’єднаної енергосистеми України, зазначивши, що об’єднана енергосистема готова до осінньо-зимового опалювального сезону.

Члени Уряду відповіли на усні запитання народних депутатів.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.