Ірина Геращенко: Україна готова до широкого компромісу в переговорах щодо звільнення 107 полонених, утримуваних бойовиками

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
26 серпня 2016, 20:00

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко наголошує, що українська сторона готова до широкого компромісу в переговорах щодо звільнення 107 полонених, незаконно утримуваних бойовиками.

Про це вона сказала у Мінську на брифінгу для білоруських журналістів, присвяченому 25-річчю Незалежності України.

За словами політика, українська сторона вважає гуманітарний блок ключовим в контексті  Мінських переговорів. «Задля прогресу у виконанні гуманітарного блоку ми виступаємо за якомога ширший компроміс, і готові до нього, заради двох цілей: по-перше, це звільнення всіх полонених, всіх незаконно утримуваних як на тимчасово окупованій території, так і в російських тюрмах. І, по-друге, також ми наполягаємо на безумовному і безперешкодному доступі гуманітарних міжнародних місій на територію конфлікту», - наголосила Ірина Геращенко.

Вона зауважила, що «на сьогодні, за даними Служби безпеки України, якими ми послуговуємося у роботі мінської гуманітарної групи, у цьому страшному списку людей, які утримуються, - 107 осіб. Це військові, цивільні особи, і 9 осіб, хто у в’язницях у Росії».

При цьому вона зауважила, що питання амністії - це інший пункт мінських угод, аніж звільнення заручників і зауважила, що Україна наполягає на негайному звільненні заручників.