У Верховній Раді відбулися парламентські слухання на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні»

Інформаційне управління
18 травня 2016, 18:06




Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, відкриваючи парламентські слухання, зазначила: "Парламент вперше проводить слухання на цю тему. Цим заходом нам вдалося привернути увагу тих, хто впливає на формування антикорупційної політики в Україні.  В українському суспільстві поліпшилося сприйняття проблем корупції,  збільшилися вимоги суспільства до влади. Олігархи є джерелом політичної корупції, з чим ми маємо боротися. Ми мусимо об'єднати зусилля й громадськості, й  парламенту задля успіху".

За словами міністра юстиції України Павла Петренка, боротьба з корупцією - основа усіх державних інституцій. "Корупція знищує справедливість. Боротьба з корупцією була основною ідеєю  Революції гідності. Перший успіх щодо цього - поява в Україні політично незалежних правоохоронних органів. Основна корупція раніше розпочиналася в політиці. Парламент ухвалив революційні закони про фінансування політичних партій.  Добре, що в парламенті знайшлася політична воля ухвалити їх", - наголосив промовець.
Голова комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв розпочав промову, наголосивши, що парламентський комітет спільно з міністром юстиції Павлом Петренком провели чимало добрих рішень, незважаючи на блокування їх в уряді й парламенті.
"Ще й досі багато політиків розглядають державну власність як власний бізнес. Ми мусимо це зупинити. Ми стали свідками  всесвітнього скандалу, пов'язаного з Україною. Це вимагає серйозної розмови й серйозних дій. Лідери корупції в Україні - олігархи", - зазначив він.


З перебігом слухань можна ознайомитися шляхом перегляду відео.
Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, зокрема, сказав: «Тема, яка дуже багато разів обговорювалась, але стоїть на місці, це зняття імунітету з депутатів народних і суддів. Я не впевнений, що наступний суддя, який буде затримуватись. знову ж не відкриє вогонь і буде та ж сама ситуація, коли ми задієм дуже великий ресурс для того, щоб контролювати його перебування, поки парламент знімає недоторканність. І парламент тоді зняв недоторканність за два дні, для мене це було неочікувано, приємна така неочікуваність, але якби в парламенті не було тоді пленарного тижня, або парламент, в силу якихось причин не мав голосів, не зробив би цього, тоді б були проблеми. Також дуже важливо дати НАБУ можливість автономного знімання інформації з каналів зв'язку. Для прикладу: в Польщі дев'ять органів, правоохоронних, мають таке право. Я не бачу ніякої загрози в тому, що Антикорупційне бюро буде мати таку можливість знімати інформацію самостійно. Прошу, якщо цей законопроект все-таки буде в парламенті, щоб його підтримали».
Назар Холодницький, заступник Генерального прокурора України, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зокрема, зауважив: «В Україні дійсно розпочато незворотній євроінтеграційний процес, взято чіткий курс на подолання корупції, яка стала найнебезпечнішим фактично поряд з війною проявом і ворогом нашої держави. Жоден закон, програма чи стратегія не допоможуть боротьбі з корупцією, якщо не будуть докладати зусиль усі: політики, правоохоронці та пересічні громадяни. Ми знаємо, де народжується корупція, в яких масштабах вона потім виростає. І можна дуже багато і дуже довго шукати винних у її існуванні.
Нам багато дорікають, що рік, півроку, 5 місяців працюєте, а результатів начебто немає. Я не можу з цим погодитися, оскільки подолати корупцію, яка будувалася 25 років, яка свої початки починала ще за часів Радянського Союзу, за 5 місяців, за рік неможливо».

За підсумками дискусії Є.Соболєв зазначив таке: « Я хочу тільки взяти зобов'язання по двох справах, які комітет точно буде робити. В рамках парламентського контролю ми приділимо спеціальну увагу, як швидко запрацює система декларування, що є ключовою в законодавстві, що створено. І, справді, я вже казав членам Агентства з запобігання корупції, немає жодних серйозних проблем, щоби вони зробили форму. Це папірець, без якого запуск системи неможливий. І я знаю багатьох людей, які би хотіли, щоби цей папірець ніколи не з'явився. Комітет буде вимагати від агентства якомога швидшого виконання закону, щоби ця система декларування всіх доходів посадовців запрацювала, і щоб система звітності політичних партій запрацювала, що є іншим важливим законом, який так само був народжений в нашому комітеті.

Друге, ми точно підтримуємо ідею спеціалізованих антикорупційних судів, більше того, ми разом з віце-спікером просимо  наших партнерів в Європейському Союзі, Сполучених Штатів дати нам суддів в ці суди. Ми впевнені, що справи про топ-корупцію в Україні мають розглядатися за участю іноземних суддів з Америки, з Європейського Союзу. Так само як ми підтримуємо і просимо ФБР і OLAF з Європи доєднатися до зусиль Антикорупційного бюро для того, щоб разом з авторитетами і знаннями цих міжнародних слідчих атакувати наших клептократів.

Всі інші маленькі і великі добрі ідеї, що тут лунали, звісно, вони будуть нами підтримуватися, ми будемо те, що залежить від парламентарів робити. Хоча, я казав про це на початку, я впевнений, що перемога клептократії неможлива без позбавлення влади і впливу олігархів, неможливо без екстраординарних дій, неможливо без величезного підняття, без величезної концентрації суспільства. 30-50 порядних парламентаріїв, які тут є, які не продалися, які не скурвилися, які не стали частиною клептократії, вони без громадян не дадуть раду, ми не переможемо без громадян. Тому тільки разом з людьми і з активними діями людей ми їх знищимо. До зустрічі у справах».