У Брюсселі під спільним головуванням Ірини Геращенко від імені Верховної Ради України та Андрея Плєнковіча від імені Європейського Парламенту відбулося Третє засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС (ПКА)

Інформаційне управління
04 травня 2016, 14:45

25-26 квітня у Брюсселі під спільним головуванням Ірини Геращенко від імені Верховної Ради України та Андрея Плєнковіча від імені Європейського Парламенту відбулось Третє засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС (ПКА). У засіданні взяли участь народні депутати України – члени української частини ПКА, депутати Європейського Парламенту, представники Уряду України та Європейської Комісії. До участі в засіданні було також запрошено Співголову Платформи Громадянського суспільства Україна-ЄС.

Учасники засідання обговорили актуальні питання порядку денного відносин України з ЄС, обмінялися думками щодо: політичної ситуації в Україні, безпекової та гуманітарної ситуації на сході України та в Криму, виконання Мінських домовленостей,  стану імплементації  Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, початку застосування ПВЗВТ з 1 січня цього року, питань перспектив запровадження безвізового режиму для громадян України вже в цьому році, здійснення реформ в Україні та низки інших питань секторального співробітництва.

Крім цього, в рамках засідання відбувся публічний захід, присвячений 30-й річниці Чорнобильської трагедії, в якому взяли участь представники ДП НАЕК Енергоатом та громадських організацій, що займаються питаннями ядерної безпеки України. 

Сторона ЄП привітала Україну з новопризначеним Урядом та висловила сподівання, що він продовжуватиме проєвропейський курс держави. Зокрема, було відзначено появу в новому уряді посади Віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, яку обійняла колишній член ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

Члени Української частини поінформували європейських партнерів про здійснення реформ в Україні, зокрема, конституційної, судової, виборчої, заходів з боротьби з корупцією, а також реформи державного управління.

Сторона ЄП позитивно відзначила впровадження реформ в Україні, зокрема, прийняття змін до Конституції України в частині децентралізації влади, відзначивши, зокрема, необхідність завершення процесу децентралізації. Було позитивно оцінено кроки із створення належного законодавчого та інституційного підґрунтя боротьби з корупцію. В той же час, наголошувалося на необхідності належної імплементації прийнятого законодавства.    

Одним з ключових питань обговорення стала ситуація на Донбасі та гуманітарна криза, яка стала наслідком військової агресії РФ проти України та окупації Криму. Сторони висловили спільну позицію щодо необхідності повного і беззастережного виконання Росією зобов’язань в рамках Мінських домовленостей, зокрема, тривалого і всеосяжного припинення вогню, верифікованої і суттєвої демілітаризації Донбасу, забезпечення вільного і безпечного доступу СMM ОБСЄ до всіх неконтрольованих територій, повноцінного моніторингу СMM ОБСЄ непідконтрольної частини кордону, повної демілітаризації під ефективним міжнародним контролем, виведення всіх іноземних військ, роззброєння всіх незаконних збройних формувань з паралельним наданням амністії, обміну всіма заручниками та незаконно утримуваними особами, в першу чергу, вирішення питання стосовно Надії Савченко.

В цьому контексті члени ПКА констатували необхідність збереження санаційного режиму по відношенню до Російської Федерації до повного та беззастережного дотримання нею Мінських домовленостей та відновлення територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів.

За підсумками 3-го засідання ПКА було прийнято Заключну Заяву та Рекомендації.