Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення схвалив рекомендації семінару "Осучаснення прожиткового мінімуму як механізм підвищення життя громадян"

Інформаційне управління
21 квітня 2016, 11:27

 

Голова Комітету Людмила Денісова на засіданні 20 квітня зазначила, що за результатами семінару, який відбувся 30 березня ц.р., робоча група опрацювала всі пропозиції до рекомендацій та підготувала узгоджений документ.

"Сподіваюся, що новий Уряд, з урахуванням рекомендацій Комітету соцполітики, найближчим часом розробить новий порядок наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг, який врахує сучасні потреби наших громадян. І на основі цього будуть змінені підходи до формування прожиткового мінімуму", - наголосила Людмила Денісова.

Представляючи рекомендації, Перший заступник голови Комітету Сергій Каплін підкреслив, що в цілому ідеологія формування рівня прожиткового мінімуму в країні відсутня, дуже політизована і не відповідає дійсності, в якому живе суспільство.

"У рекомендаціях запропоновано здійснити своєрідну академічну революцію, сформувати новий підхід, який відповідатиме завданням соціального блоку в новому Уряді. І хотів би, щоб Кабмін разом з нашим Комітетом, іншими комітетами та народними депутатами нарешті сформували нову соціальну політику", - підкреслив Сергій Каплін.

Міністр соціальної політики Андрій Рева, який взяв участь у засіданні, наголосив на готовності Мінсоцполітики співпрацювати з профільним комітетом Парламенту та народними депутатами з усіх питань, зокрема, щодо перегляду прожиткового мінімуму з метою його збільшення.

Як повідомили у секретаріаті Комітету, у рекомендаціях слухань Уряду пропонується прискорити прийняття проекту постанови про затвердження наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для основних соціальних і демографічних груп населення та при підготовці проекту державного бюджету на 2017 рік необхідно забезпечити встановлення розміру прожиткового мінімуму на підставі оновлених даних.

У Рекомендаціях також наголошується на необхідності активізувати роботу створеної при Мінсоцполітики Міжвідомчої робочої групи щодо вдосконалення методології визначення прожиткового мінімуму з метою прискорення підготовки узгодженого із сторонами соціального діалогу законопроекту "Про внесення змін до Закону України "Про прожитковий мінімум" (щодо запровадження нових підходів до формування прожиткового мінімуму) та внесення його на розгляд Верховної Ради.

Також у Рекомендаціях зазначається, що Мінфіну спільно з Мінсоцполітики та за участю соціальних партнерів необхідно підготувати пропозиції щодо поетапної відміни показника "рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум)" при визначенні права на надання і розмірів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, а також права на звільнення від плати за харчування дитини у дошкільних закладах, та внести відповідний законопроект на розгляд Кабінету Міністрів України.