Делегація Комітету у закордонних справах перебуває із робочим візитом в Болгарії

Інформаційне управління
09 лютого 2016, 13:09

 

У період з 8 по 9 лютого делегація Комітету у закордонних справах у складі голови Комітету у закордонних справах Г.М.Гопко, її заступників І.О.Климуш-Цинцадзе та І.В.Гузя перебуває з візитом в Болгарії з метою участі в міжнародній конференції «Демократична безпека – наша спільна відповідальність для майбутнього Європи». Цей захід проводиться у рамках Головування Болгарії в Комітеті Міністрів Ради Європи у період з листопада 2015 року по травень 2016 року. Участь у конференції також беруть голови комітетів у закордонних справах країн-членів Ради Європи.

У перший день візиту відбулася зустріч українських парламентаріїв із Міністром закордонних справ Республіки Болгарія, діючим Головою Комітету Міністрів Ради Європи Даніелем Мітовим. Під час зустрічі були обговорені питання мирного врегулювання ситуації на Сході України, забезпечення прав людини в тимчасово окупованому Криму, хід реалізації внутрішніх системних реформ і використання болгарського досвіду. Також сторони зупинилися на розгляді перспектив розвитку українсько-болгарських відносин, у тому числі міжпарламентського діалогу на 2016 рік, а також стану української меншини в Болгарії та болгарської в Україні. Українські парламентарі інформували про порушення російсько-терористичними силами Мінських домовленостей, децентралізацію влади та боротьбу з корупцією. Міністр закордонних справ Болгарії, Голова КМ РЄ наголосив на підтримці його країни територіальної цілісності нашої держави, запровадження безвізового режиму для українських громадян, а також готовності Софії надати допомогу в проведенні реформ. У ході розмови було наголошено на активній позиції Комітету Міністрів РЄ у питаннях протидії російській агресії. Сторони наголосили на необхідності неухильного виконання статутних обов’язків і зобов’язань усіма країнами-членами Ради Європи, у тому числі Російською Федерацією, яка їх грубо порушує та ігнорує виконання рішень керівного органу Ради Європи. У цьому контексті Міністр закордонних справ Болгарії підтвердив позицію щодо необхідності виконання Росією зазначених рішень КМ РЄ.

Також відбулася зустріч делегації Комітету Верховної Ради України у закордонних справах із активом української громади в Болгарії, під час якої відбувся обмін думками щодо забезпечення культурних, соціальних, інформаційних, освітніх та мовних потреб українців, продовження волонтерської допомоги українським військовослужбовцям тощо.

Сьогодні в рамках роботи міжнародної конференції «Демократична безпека – наша спільна відповідальність для майбутнього Європи» українська парламентська делегація має намір донести до міжнародної спільноти позицію щодо необхідності продовження залучення такої авторитетної організації як Рада Європи до врегулювання ситуації на Сході України, повернення Криму у правове поле України, що означає відновлення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. У рамках заходу українські парламентарі мають намір провести низку двосторонніх зустрічей зі своїми колегами, під час яких також заплановано обговорення широкого спектру питань взаємодії в рамках Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка займає тверду і принципову позицію в питаннях захисту суверенітету і територіальної цілісності нашої держави та засудження грубого порушення Російською Федерацією її статутних обов’язків і зобов’язань в рамках членства в Раді Європи.

Окрім цього, програмою візиту делегації Верховної Ради України заплановано проведення 9 лютого ц.р. зустрічей із Головою Комісії Народних Зборів Болгарії з питань політики у сфері підтримки болгар за кордоном Руменом Йончевим та членами Комісії, із Головою Групи дружби Україна-Болгарія Атанас Атанасовим та членами Групи дружби, а також із Заступником Голови Народних зборів Болгарії Дімітром Главчевим.