Заява Комітету Верховної Ради України у закордонних справах щодо наміру групи Палати депутатів Італійської Республіки відвідати тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим

Інформаційне управління
30 липня 2015, 16:02

 

Комітет у закордонних справах направив заяву Голові Палати депутатів Італійської Республіки Лаурі Болдріні, Голові Третьої Комісії у закордонних справах та питаннях співдружності Палати депутатів Італійської Республіки Фабріціо Чіккітто, Координатору групи з міжпарламентських зв'язків з Україною Палати депутатів Італійської Республіки Паоло Аллі у зв'язку  з рішенням групи Палати депутатів Італійської Республіки відвідати тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим.

 "Ми, члени Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, висловлюємо категоричний протест у зв'язку з намірами групи депутатів Палати депутатів Італійської Республіки відвідати тимчасово окуповану та анексовану Російською Федерацією територію Автономної Республіки Крим.

На превеликий жаль, дії окремих представників національних парламентів дружніх Україні держав - членів Європейського Союзу, таких як Італія, шкодять не лише двостороннім відносинам, але й підривають єдину і принципову позицію Євросоюзу, світової спільноти, які категорично засудили порушення Російською Федерацією основоположних принципів міжнародного права та двосторонніх угод, зокрема Договору 1997 року між Україною та Російською Федерацією, Будапештського меморандуму 1994 року, основоположних документів ООН, ОБСЄ та інших міжнародних організацій.

Комітет висловлював своє обурення у зв'язку із діями депутатів Національних Зборів Франції, які нещодавно здійснили так званий візит до українського півострова, та наголосив, що це є прямим викликом суверенітету та територіальній цілісності України. Шкода, що Комітету сьогодні доводиться реагувати на схожі наміри групи представників італійського Парламенту, які, слідуючи негативному прикладу своїх нечисленних французьких колег, стають на ганебний шлях неповаги до  європейського та світового устрою, міжнародного права та зобов'язань, які прийняла на себе Росія при вступі до низки міжнародних організацій, зокрема ООН, ОБСЄ та Ради Європи.

Комітет переконаний, що подальший розвиток широкомасштабного діалогу між Україною та Італією має великі перспективи для народів обох держав. Ми вітаємо нещодавнє рішення Уряду Італії виступити співавтором у підготовці проекту резолюції Ради Безпеки ООН по створенню міжнародного трибуналу із розслідування катастрофи MH17, метою якого є проведення об'єктивного розслідування та притягнення до відповідальності винних осіб у цій трагедії, яка призвела до загибелі 298 пасажирів та членів екіпажу. Саме на таких прикладах співпраці мають базуватися відносини між дружніми європейськими державами.

Закликаємо своїх італійських колег переосмислити наміри та відмовитися від поїздки до тимчасово окупованого та анексованого Криму, який був і залишатиметься Українським, або здійснити її в порядку, передбаченому законодавством України."