Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
06 липня 2015, 14:31

 

Під час засідання Комітету зазначалося, що метою законопроекту №2029а є забезпечення єдиного підходу в сфері державного регулювання формування та встановлення тарифів та виконання заходів, визначених ключовою подією 8 програми (Матриці) стратегічних та інституційних реформ у рамках проекту "Друга програмна позика на політику розвитку".

Під час підготовки законопроекту до другого читання за скороченою процедурою до Комітету надійшло 20 поправок від дев'яти народних депутатів, 12 з яких враховано повністю, частково та редакційно, а вісім - відхилено.

Пропозиції були опрацьовані з урахуванням попередніх обговорень щодо необхідності вирішення питання погашення наявної заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування.

З прийняттям такого закону законодавчо буде визначено, що встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво не допускається.

Як повідомили Інформаційному управлінню в секретаріаті Комітету, до другого читання було вирішено спірне питання щодо визначення граничного рівня рентабельності підприємств - надавачів послуг.

Члени Комітету врахували перспективу поступового переходу на стимульоване регулювання і тарифоутворення. Відтепер рентабельність визначатиметься органом, уповноваженим встановлювати тариф окремо для кожного суб'єкта господарювання, що стимулюватиме підприємства впроваджувати інвестиційні проекти та скорочувати свої витрати.