Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Катар Андрій Артеменко під час візиту до Катару на чолі офіційної делегації Верховної Ради України провів зустрічі із керівництвом парламенту Катару, Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ Катару

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
30 квітня 2015, 13:45

 

Голова Консультативної Ради ,,Аль-Шура” (парламент) Держави Катар Мухаммед бін Мубарак Аль-Хулейфі запросив Голову Верховної Ради України Володимира Гройсмана відвідати з візитом східну країну. Відповідна заява пролунала під час зустрічі офіційної делегації Верховної Ради України на чолі з народним депутатом України, Головою групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Катар Андрієм Артеменком з керівником катарського парламенту та його парламентаріями.

Також до складу делегації увійшли народні депутати Андрій Тетерук та Денис Силантьєв.

“Дозвольте Вас привітати на гостинній катарській землі. Я дуже радий, що вперше в історії наших міждержавних відносин українські депутати відвідують із офіційним візитом Катар. Сьогодні у нас відбувається засідання парламенту, але для нас є честю зробити перерву заради зустрічі із Вами”, - зазначив Мухаммед бін Мубарак Аль-Хулейфі.

Він пообіцяв, що відповідну міжпарламентську групу дружби з Україною в найкоротші терміни буде створено і в Консультативній Раді Держави Катар.

“Якомога швидше ми сформуємо свою групу дружби з Україною та включимо туди на постійній основі 10 парламентаріїв, які змінюватимуться час від часу, аби кожен із загальної кількості нашого парламенту, який налічує 35 осіб, зміг взяти участь в її діяльності. Користуючись нагодою, я  хотів би передати вітання Голові Верховної Ради України та запросити його відвідати нас із офіційним візитом у зручний для нього час”, - зазначив Мухаммед бін Мубарак Аль-Хулейфі.

Своєю чергою народний депутат Андрій Артеменко пообіцяв передати запрошення Голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману, а також розказав про особливості функціонування українського парламентаризму.

“Від імені усієї делегації дозвольте Вам подякувати за гостинний прийом та допомогу в організації зустрічей. Я впевнений, що наш візит - це лише перший крок до зміцнення та розвитку відносин між Україною та Катаром. Нам є над чим працювати. Я сподіваюсь на підтримку парламентом Катару усіх запропонованих нами ініціатив у торгово-економічній, інвестиційній, сільськогосподарській та туристичній сферах”, - зазначив народний депутат.

Також члени делегації під час офіційного візиту зустрілися з Державним Міністром оборони Держави Катар генерал-майором Хамадом бін Алі Аль-Атийєю та обговорили можливості співпраці між країнами у військово-промисловій сфері, зокрема йшлося про  відкриття спільних підприємств з виробництва сучасної продукції військово-технічного призначення.

Окрім цього, відбулася зустріч із заступником Міністра закордонних справ Держави Катар Мухаммедом Аль-Румейхі, під час якої він запевнив українських парламентаріїв у незмінній підтримці його державою єдності та територіальної цілісності України.

Заступник Міністра наголосив, що Катар зацікавлений у досвіді України, який вона отримала в рамках підготовки до проведення Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році.

“Ми готові перейняти ваш досвід та навички, які ви отримали під час підготовки до проведення Чемпіонату Європи із футболу в 2012. Мова йде не лише про безпекові заходи, але й організаційні моменти футбольних матчів. Я певен, що спорт – це один із видів дипломатії, який значно наблизить наші країни”, - додав він.