Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
27 лютого 2015, 15:54

 

Як зазначалося під час розгляду, законопроектом (реєстр. № 2212), зокрема, пропонується внести зміни до статті 58 Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", а саме, текст чинної редакції статті 58 "Виплата пенсій працюючим пенсіонерам" викласти у новій редакції, основний зміст якої полягає у тому, щоб не виплачувати працюючим пенсіонерам – учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – пенсію або виплачувати її в розмірі 85 відсотків призначеного розміру.

Члени Комітету взяли до уваги те, що "в Україні близько 50% працівників Чорнобильської АЕС та зони відчуження відносяться до категорії працюючих пенсіонерів – висококваліфікованих спеціалістів, які у разі прийняття законопроекту змушені будуть добровільно звільнитися". На думку народних депутатів, "результатом стане професійний вакуум, загроза виконанню завдань виведення Чорнобильської АЕС з експлуатації та функціонування зони відчуження".

Члени Комітету зазначили також, що "держава повинна належно забезпечити всі гарантії, пов‘язані з компенсацією шкоди, завданою особам, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС".

На думку народних депутатів, "неоднозначною є пропозиція щодо обмеження до 85% пенсій, що обчислюються із заробітних плат, з яких було повністю сплачено і податки, і страхові внески; більш ефективним рішенням для наповнення Пенсійного фонду, як тимчасовий захід на особливий період або компромісне рішення, може бути відрахування 15% заробітної плати всіх працюючих пенсіонерів як цільовий податок (страховий внесок)".

За результатами розгляду було прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, який визначено головним при розгляді цього документа, виключити пункт перший Розділу І законопроекту (зміни до статті 58 Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи") та залишити текст статті 58 Закону в чинній редакції.