Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки розглянув законопроект про Державний бюджет України на 2015 рік

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
27 грудня 2014, 09:41

 

Під час обговорення, народними депутатами України було сформульовано наступні пропозиції:

враховуючи ситуацію, що склалася у вугільній галузі, запропоновано, в межах доведеного кошторису Міненерговугілля, здійснити перерозподіл видатків між програмами бюджетної класифікації КПВК 1101030, 1101200, 1111020;

у пункті 4 статті 14 законопроекту словосполучення "Міністерство енергетики та вугільної промисловості" замінити словосполученням "експлуатуючою організацією (оператором) ядерних установок".

Як наголошувалося під час обговорення, Міненерговугілля наділено не властивими функціями, а саме щодо розміщення коштів фінансового резерву у цінні папери, які емітуються державою. Міненерговугілля є неприбутковою бюджетною установою і не є суб’єктом фондового ринку, тому не може здійснювати операції з купівлі/продажу цінних паперів та отримувати доходи від цих операцій. Крім зазначеного, Міненерговугілля не наділено фінансами щодо обслуговування операцій з цінними паперами, зокрема на оплату послуг уповноваженому банку щодо операцій з цінними паперами.

відкоригувати додаток № 3 до законопроекту за бюджетною програмою КПВ 2761350 (розпорядник - Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України) передбачивши субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, у розмірі не менше 183,7 млн. гривен.

Під час розгляду останнього питання зазначалося, зокрема, що орієнтовний план на 2015 рік з відпуску електроенергії, що виробляється на АЕС України, складає понад 80 млрд. кВтхгодин, при діючому тарифі 28,26 коп. сума компенсації має складати не менше 188,0 млн. грн.