Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Кіпр в Україні Вассосом Чамберленом

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
19 грудня 2014, 17:07

Зустріч відбулася на прохання кіпрської сторони. Також у зустрічі взяла участь член Комітету з питань податкової та митної політики Тетяна Острікова.

 

Зокрема, були обговорені питання стану та перспектив розвитку двосторонньої співпраці між Україною та Республікою Кіпр та вдосконалення і розширення існуючої між двома державами договірно-правової бази.

 

У контексті обраного нашою країною стратегічного курсу на євроінтеграцію Ганна Гопко наголосила на зацікавленості України у поглибленні, зокрема, міжпарламентського співробітництва з Республікою Кіпр, яка є членом Європейського Союзу. Вона також повідомила кіпрському послу, що процес формування у Верховній Раді України депутатської групи дружби із міжпарламентських зв’язків з Республікою Кіпр має завершитися найближчим часом.

 

Зі свого боку, Посол Кіпру повідомив, що в січні 2015 року парламент Кіпру розглядатиме питання щодо ратифікації Угоди про асоціацію між ЄС і Україною і висловив надію на успішність голосування кіпрських парламентарів з цього питання.

 

Сторони також обмінялися думками щодо необхідності вдосконалення положень Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї, підписаної у 2012 році. Зокрема, Т.Острікова наголосила на необхідності покращення обміну інформацією між компетентними органами обох країн з метою отримання українською стороною достовірної інформації про майно резидентів України, яке підлягає оподаткуванню згідно з вимогами цієї Конвенції.

 

Зі свого боку, В.Чамберлен зазначив, що однією з найбільш динамічних галузей не лише економічного, але й культурного спрямування є туризм, що розвивається пришвидшеними темпами. Протягом поточного року Посольство Кіпру оформило громадянам України більше 70 тисяч віз, виданих в електронний спосіб. Він також підкреслив, що у рамках ЄС Кіпр активно виступає за скасування візового режиму з Україною.

 

Наприкінці зустрічі Голова Комітету висловила подяку Послу Кіпру за широку підтримку, яку Республіка Кіпр надає у цей нелегкий час Україні на міжнародній арені, зокрема, за підтримку Республікою Кіпр територіальної цілісності та суверенітету України та невизнання нелегітимного приєднання території Криму до РФ.