18 жовтня 2018
0930

Представникам засобів массової інформації необхідно акредитуватися на подію

Акредитуватися

Рак молочної залози (РМЗ) – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань у жінок в усьому світі. Сьогодні в Україні ця хвороба посідає перше місце в структурі онкозахворювань та смертності від раку в жінок. Рівень захворюваності на рак молочної залози має тенденцію до постійного зростання у всіх країнах-членах Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ). Україна – не є винятком, і за останні 20 років кількість випадків захворювання на РМЗ зросла у 2,8 рази.

 За даними Національного канцер-реєстру Національного Інституту Раку, в Україні у 2017 р. діагностовано 14 4332 нових випадків захворювання на рак молочної залози. В Україні 9,7% жінок помирає від РМЗ протягом року після встановлення діагнозу (за даними 2016 р.). Причиною високої смертності є занедбаність хвороби – у 25% пацієнток рак молочної залози було діагностовано на пізніх стадіях (III-IV).

 Рак молочної залози є не лише медичною, а й суспільною проблемою, яка в Україні поглиблюється через:

-     брак інформації про це захворювання;

-     відсутність якісних програм ранньої діагностики, гарантованих державою;

-     нестачу сучасного діагностичного обладнання (мамографів);

-     брак підготовлених фахівців для променевої діагностики;

-     обмежений доступ сільського населення до діагностики;

-     нестачу державних коштів на гарантоване безкоштовне лікування раку;

-     відсутність програм реабілітації після лікування.

 Проте, як свідчить Європейський досвід боротьби з цим захворюванням, виявлений на ранніх стадіях рак молочної залози у 90% є виліковним. Отже широка інформованість населення та якісна сучасна діагностика є головною зброєю у боротьбі з цією хворобою. В країнах Європейського Союзу з 2001 року запроваджено програми ранньої діагностики, що базуються на регулярному обстеженні жінок віком 50-69 років за допомогою мамографії (рентген молочних залоз). Виявлення раку на ранніх стадіях та гарантоване якісне лікування дозволило знизити показники смертності в окремих країнах Європейського Союзу у вищезазначеній віковій групі на 35%.

 Аби привернути увагу та поінформувати народних депутатів і членів українського уряду про проблему раку молочної залози, а також закликати до комплексного вирішення цієї проблеми за підтримки держави, 18 жовтня 2018 року в приміщенні Верховної Ради України з 9:30 відбуватиметься інформаційна акція «Жовтень – місяць боротьби проти раку молочної залози», міжнародним символом якого є рожева стрічка. Народні депутати, члени Кабінету Міністрів, працівники Апарату Верховної Ради, журналісти отримають інформаційні матеріали, ознайомляться з експозицією, присвяченій цій проблемі.

Ініціаторами проведення спільної акції стали лідери депутатського міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» та Благодійний Фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї».

Експозицію буде розгорнуто в кулуарах І поверху будинку Верховної Ради України (вул. Грушевського, 5) 18 жовтня 2018 року з 9:30 до 18:00.

Вхід за картками акредитації.


Повернутись до календаря подій
Ще анонсовані події
Відвідай пленарне засідання!
Станьте свідком роботи парламенту крaїни — подайте заяву на відвідання пленарного засідання онлайн!
Подати заявку Правила перебування