Співголова, колишній Президент Європейського Парламенту Пет Кокс, відкриваючи підсумкову частину конференції високого рівня у Європарламенті в рамках "Українського тижня", зокрема, зазначив: "Зараз ми йдемо через процес осмислення, вислуховування. Ми вчимося і прийшов час рекомендацій для того, щоб це мало конкретний вихід".

П.Кокс наголосив на тому, що інституції Європейського Союзу переконані у тому, що їм "самим треба перезарядити, так би мовити, батарейки і переосмислити нашу концепцію допомоги вам, яку ми можемо надати вам більш ефективно".

П.Кокс також зазначив: "Це вперше ми підписуємо такого роду угоду.

Я хотів би звернутися до всіх наших міжнародних партнерів, до національних парламентів, до урядових організацій: ми маємо такі привілеї, маємо досвід співпраці з Верховною Радою і ми маємо вже ретроспективні погляди на весь шлях реформ і все те, що треба зробити на цьому шляху. Ця трансформація не буде легкою і буде коштувати зусиль. Тому нам треба асестувати і подвоїти наші зусилля щодо допомоги Україні і дати необхідні ресурси для того, щоб забезпечити максимальний ефект для здійснення нашої колективної волі".

Заступник Генерального Секретаря Служби зовнішніх зв'язків ЄС Хельга Шмідт наголосила на потребі поглиблення партнерських відносин між Україною й Європейським Союзом.

"Під час "Українського тижня"  ми обговорили судову реформу в Україні. Проблеми щодо боротьби з корупцією. Україна повинна сама вирішити, що робити на європейському шляху", - зазначила промовець.

За словами Хельги Шмідт, звіт Пета Кокса стосовно роботи українського парламенту – вагомий внесок  в загальну справу допомоги Україні в реалізації реформ.

"Україна – ключовий партнер Європи в напрямі Східного партнерства. На зустрічах щодо цього напряму ми вирішуватимемо, як краще вибудовувати наші відносини з Україною", - сказала вона. – "Україна повинна працювати над реформами, аби рухатися в напрямі Європи. Не залишайте своїх цілей".

На переконання Х.Шмідт, уряд в Україні повинен бути підзвітним парламенту. Водночас Європейський Союз буде дотримуватися обіцянки підтримувати Україну.

"Ми чітко висловилися щодо дій Росії – анексії Криму й Севастополя  та агресії на Донбасі. Тож слід імплементувати усі наші домовленості. Аби Україна повернула собі контроль над власними кордонами", - зазначила Хельга Шмідт.

Провідник програми Європарламенту з парламентської підтримки і розвитку спроможностей ВРУ, Голова делегації Європейського Парламенту у Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС Андрєй Пленкович зазначив: "це дуже важливий сигнал для європейської стабільності, для європейських цінностей і також для того, щоб продемонструвати солідарність Європейського Союзу щодо України, яка чітко зробила свій вибір.


Це була креативна платформа для взаємодії колег з європейського і українського парламентів, щоб обговорити певні речі. За ці два дні ми поділилися своїм баченням з українськими колегами".

У своїй промові голова делегації Верховної Ради України у Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС Остап Семерак висловив подяку місії Пета Кокса за роботу, проведену в Україні. "Вона була дуже ефективною. Звіт пана Кокса не містить інструкцій, а лише дає змогу осмислити стан справ в Україні і вирішити, що треба зробити", - наголосив він.

На думку промовця, головний пріоритет в роботі України на шляху  євроінтеграції – адаптація й гармонізація українського законодавства із законодавством ЄС. "Ми повинні це зробити, бо європейський рух України –  воля українського народу в результаті Революції гідності", - наголосив промовець. "Закликаю до якнайшвидшої роботи й Україну. Й Європейський Союз. Ми досі не сформували чіткий план. Європейський Парламент повинен продовжити свою роботу в Україні. Мені б хотілося б, щоб Парламентський комітет асоціації  Україна-ЄС був одним з інструментів контролю за нашою роботою", - сказав Остап Семерак.

Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський перед підписанням Угоди про співпрацю в адміністративній сфері між Загальним секретаріатом Європейського Парламенту і Апаратом Верховної Ради України зазначив: «Така угода, яку Верховна Рада України укладає сьогодні з Європейським парламентом, підписується вперше. Ми маємо докласти всіх необхідних зусиль для того, щоби виконати цю угоду і втілити план, розроблений моніторинговою комісією».



Від Загального секретаріату підпис під Угодою поставив Генеральний секретар Європейського Парламенту Клаус Велле.
Від Апарату Верховної Ради України Угоду підписав В.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман у виступі підкреслив, що "Верховна Рада має стати органом влади, з якого почнеться інституційне відновлення української державиі.

Він зазначив, що «Тиждень України» дав можливість побудувати такі стосунки між парламентаріями України і Європи, яких досі не було.

«Перед Україною стоять величезні виклики як у сфері зовнішньої політики , пов‘язані з агресією, так і у внутрішній сфері, пов‘язані з економікою, реформою судової системи, боротьбою з корупцією. Тому сьогодні треба провести чітку діагностику, що саме і в якій конкретно сфері ми маємо змінити»,- сказав В.Гройсман.

Він наголосив, що у разі, якщо реформи невдалі або суспільство їх не відчуває, треба замислитися, чи правильно вони проводяться.

Володимир Гройсман звернув увагу на необхідность чітко визначити завдання, які стоять перед нами, що конкретно у кожній сфері ми маємо змінити. "Я неодноразово говорив про те, що однією з головних проблем в Україні є інституційна слабкість, неадекватність сприйняття сучасності інституціями.

Перед нами стоять важливі завдання - це формування національної економіки, оборонної сфери, ми маємо привести судову систему до того, щоб вона отримала довіру. Ми маємо провести реформу державної служби. Ми маємо далі впровадити далі децентралізацію. Ми маємо розбудувати демократію. Але результат цих реформ залежить від нашої професійності, від нашої спроможності", - сказав він.

В.Гройсман також зазначив, що, роблячи нові реформи, не можна реагувати на нові виклики старими інструментами, старими системами, старими правилами.

"Ось в цьому і є сутність того, що іноді ми вибираємо хибний шлях. Низька якість наших рішень поглиблює розчарування в українському суспільстві. Ми маємо законодавчу владу, ми маємо судову владу. Насправді законодавча влада має змінити систему у виконавчій владі і в судовій. А для цього ми маємо бути професійними і сучасними", - наголосив він.

В.Гройсман висловив віру у те, що кожний депутат, кожний лідер фракції і голови комітетів і далі будуть залишатися однією командою, яка здатна впровадити ці зміни, яка здатна продемонструвати успіх для всього українського суспільства.

"Саме від нас з вами залежить, якою буде Україна, залежить, які будуть прийматися рішення. Я вибираю той шлях, який зробить нас інституційно сильними, і ми зможемо демонструвати нову якість нових рішень", - наголосив Голова Верховної Ради України.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Український тиждень» в Європарламенті”

04 березня 2016 11:20
03 березня 2016 11:30
02 березня 2016 22:39
02 березня 2016 20:45
02 березня 2016 15:42
02 березня 2016 12:59
02 березня 2016 12:53
02 березня 2016 12:51
02 березня 2016 12:30
02 березня 2016 11:55