Одразу після відкриття Конференції високого рівня Європейського парламенту та Верховної Ради України щодо розвитку спроможностей заради реформ відбулася спільна прес-конференція лідерів парламентських фракцій і груп за участі Андрєя Пленковича, Провідника програми Європарламенту з парламентської підтримки, Голови делегації Європейського парламенту у Парламентському Комітету асоціації Україна-ЄС.

Здійснення реформ в Україні стане запорукою наближення до європейських стандартів, - таку спільну думку висловили лідери парламентських фракцій і груп Верховної Ради України.

Зокрема, Юрій Луценко, лідер фракції БПП, запевнив у незмінності курсу євроінтеграції. При цьому він закликав європейських колег «не сильно турбуватися через зміни міністрів, Прем’єр-міністрів та інших». «Всі ці зміни направлені на здійснення реформ», - сказав він і нагадав, як після голосування про недовіру уряду одразу були проголосовані усі закони щодо євроінтеграції.

Максим Бурбак, голова фракції «Народний фронт», подякував Місії за грунтовну і змістовну працю. «Ми отримали потужний сигнал про те, що Україна повертається назад до європейської сім'ї», - сказав він. Водночас, за його словами, «Європа чекає потужний сигнал з боку України». Для цього потрібна солідарність усіх гілок влади, оскільки це єдиний шлях до Європи. Головне, на його думку, «щоб ми не втратили цей сигнал по дорозі додому».

Юрій Бойко, лідер фракції політичної партії «Опозиційний блок» наголосив на низькому рівні довіри суспільства до парламенту. Для того, аби, за його словами, скоригувати парламент і уряд, відновити довіру, необхідно виконати дорожню карту, запропоновану Європарламентом.

На його переконання, дуже слушною є пропозиція Пета Кокса щодо визначення правил, «за якими повинна діяти опозиція», та закріпити їх у новому Регламенті парламенту. «Таким чином можна буде уникнути ситуації політичної кризи», - сказав він.

Голова фракції об’єднання «Самопоміч» Олег Березюк наголосив на тому, що Україна, будучи демократичною країною, наразі «перебуває у транзитному періоді». Він підкреслив, що «в Україні немає громадянської війни, а є окупація Росією». «Ми передовий кордон між деспотією і демократією», - сказав політик.

Водночас він наголосив на необхідності ухвалення нового закону про вибори, боротьби з корупцією та зміни уряду на той, якому довірятимуть.

Олег Ляшко, лідер фракції Радикальної партії, запевнив, що парламент найближчим часом підготує законопроект про Регламент роботи Верховної Ради України, щоб парламент працював за європейськими стандартами. "Від Верховної Ради чекають реальних дій, а не їх імітації», сказав він і підкреслив, що перевибори тягнуть за собою дестабілізацію та припинення підтримки з боку МВФ та міжнародних організацій. «Треба думати про наступні покоління, - сказав політик і звернувся до європейських колег щодо підтримки безвізового режиму для українців. - Ми зробили достатньо для того, аби ухвалити необхідні закони. Темпи проведення реформ в Україні залежать від отримання стимулу з боку європейців». На його думку, негативний сигнал з боку Європи для українців може значно загальмувати проведення реформ.

Ярослав Москаленко, керівник депутатської групи «Воля народу», підтримав план дій щодо розробки нового Регламенту. За його словами, «українське суспільство свого часу зробило всі необхідні кроки, аби в Україні відбулися і президентські, і парламентські вибори». Водночас було порушено процедуру розподілу комітетів. «Очевидно, що парламент має пройти через реформи, спрямовані на підвищення якості законодавчої роботи», - наголосив народний депутат.

Віктор Бондар, співголова депутатської групи партії «Відродження», назвав проведення «Українського тижня» «історичною подією», оскільки в Європейському парламенті розглядалося питання, в якому напрямку рухатися далі нашій державі, чи буде подолана політична криза, та якими будуть подальші кроки. «Питання реальних реформ, податковий та інвестиційний клімат, створення робочих місць – це все те, чого очікує суспільство», - сказав він. В.Бондар закликав «не розхитувати політичну ситуацію та припинити розмови про дострокові вибори». «Інвестиційна привабливість, перезавантаження уряду до кінця року дасть можливість Україні стати потужним гравцем у європейському співтоваристві», - наголосив політик.

Відповідаючи на запитання журналістів, зокрема, щодо електронного декларування, Юрій Луценко та Максим Бурбак повідомили, що цей законопроект буде внесений на розгляд до сесійної зали на найближчому пленарному тижні. «Ми вийдемо на погоджену позицію», - зазначив М.Бурбак.

Щодо питання проведення референдуму у Нідерландах, народні депутати висловили сподівання, що його результати будуть на користь України.

О.Березюк, своєю чергою,  підкреслив, що референдум має дати відповідь не «бути чи не бути Україні у Європі», а «бути чи не бути демократичній Європі взагалі».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“«Український тиждень» в Європарламенті”

04 березня 2016 11:20
03 березня 2016 11:30
02 березня 2016 22:39
02 березня 2016 20:45
02 березня 2016 15:42
02 березня 2016 12:59
02 березня 2016 12:53
02 березня 2016 12:51
02 березня 2016 12:30
02 березня 2016 11:55