28 червня відбувся брифінг Голови Комітету Андрія Геруса на тему: «Стан ринку нафтопродуктів: ембарго на нафту і газ».

Головні тези брифінгу:

Україна продаватиме в Європу електроенергію. Це замінить експорт газу з росії.

Найближчим часом Україна починає експорт електроенергії в Європу. Це ще один крок з інтеграції наших ринків.

«Фізичних поставок ще не буде, сьогодні відбудуться аукціони на доступ до міждержавного перетину серед компаній, які планують здійснювати експорт української електроенергії до країн ЄС», - сказав Андрій Герус.

Станом на червень Україна здійснювала експорт електричної енергії обсягом до 200 МВт до Польщі, а починаючи з липня потужність має поступово зростати завдяки збільшенню експорту до країн ЄС за іншими напрямками.

Він також додав, що таким чином, Україна буде заміщати частину електроенергії, яка виробляється в ЄС з російського газу, що має шкідливі викиди СО2. Для економіки України це також матиме позитив, адже в часи профіциту або дефіциту електричної енергії, ми зможемо продавати або купувати електроенергію до/з Європи.  Стан ринку нафтопродуктів покращується.

Україна продовжує роботу над подоланням дефіциту нафтопродуктів, їхнє постачання з Європи диверсифіковано.

«На внутрішньому ринку нафтопродуктів відбулись помітні позитивні зрушення. У червні Україна імпортувала майже 600 тисяч тонн нафтопродуктів, що на 50% більше порівняно із травнем. Всі ці надходження - з європейського напрямку», - сказав Андрій Герус.

Кінцевий споживач вже сьогодні може відчути покращення ситуації на ринку нафтопродуктів, однак для повної нормалізації ситуації у цій сфері потрібно ще 1 - 1,5 місяці.

«Сьогодні вже можна говорити, що план росії, щодо створення масштабної нафтопродуктової кризи не спрацював і він вже не буде реалізованим, тому що напрацьовані сьогодні шляхи поставок в Україну, не просто на 50% більші, ніж у травні, і продовжать зростати, але ще й мають хорошу диверсифікацію, тобто у нас не надходить більше третини з однієї країни», - сказав Голова Комітету.

Європа переосмислює торгівельні зв’язки з росією.

«Європа продовжує санкційний тиск щодо рф. Очевидно, що цей процес триватиме, адже росія показує себе ненадійним постачальником енергоресурсів», - зауважив Андрій Герус.

За словами Голови Комітету, Європа усвідомлює необхідність мінімізації імпорту російського газу та нафти.

«Я думаю, приходить прозріння, що необхідно всерйоз і надовго обмежити, або й повністю зупинити торгівлю енергоресурсами з росією. Для початку можна ввести мито, як це зробили Сполучені Штати на поставки золота. Сподіваюсь, що цей процес буде триватиме з боку європейських країн», - зі слів Голови Комітету.

Андрій Герус також додав, що нашою стратегічною ціллю є повна інтеграція до Європи та повна ізоляція рф.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27